Átadták a 2022. évi Radnóti-díjakat

Bakos-Kiss Gábor Jászai Mari-díjas színművész, a Győri Nemzeti Színház igazgatója és Tóth Benedek Ernő Bujtor István-díjas versmondó kapta idén a Radnóti-díjat, amit a Magyar Versmondók Egyesülete a XVII. Radnóti Biennálén, ünnepélyes keretek között adott át. Radnóti-diplomát vehetett át Petrov Kata Panna. A díjakat négy év kihagyás után ítélték oda, két éve a világjárvány hiúsította meg a nagy múltú rendezvényt.

Magyar Nemzet
2022. 11. 12. 11:07
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Radnóti-díjat 1971-ben alapította a Radnóti Miklós Emlékbizottság és Irodalmi Társaság, amit költőknek, illetve versmondóknak, valamint versmondókat felkészítő tanároknak, irodalom-népszerűsítő személyeknek ítélnek oda, a Magyar Versmondók Egyesületével karöltve. A díj célkitűzései között a mártír költő emlékének ápolásán túl a kortárs magyar költészet támogatása, népszerűsítése, valamint az irodalmi alkotók munkájának segítése is szerepel. 

A Győrben megrendezett országos versenyen minden második év novemberében két kategóriában ítélnek oda Radnóti-díjat: az előadói díj az ország legjobb felnőtt amatőr vers- vagy prózamondóját, a pedagógusdíj az irodalmat népszerűsítő, köztiszteletben álló személyt illeti. 


Hagyományosan Radnóti kivégzésének évfordulójához igazítva rendezte meg a Magyar Versmondók Egyesülete a Radnóti Biennálét, idén először a Győri Nemzeti Színházban. A rendezvény végén a díjátadó gálán elsőként a szakmai pedagógiai és mentori munkáért járó Radnóti-díjat adta át Lutter Imre elnök és Pataki András szakmai alelnök, közművelődésért felelős helyettes államtitkár a díjazottnak, Bakos-Kiss Gábor színművésznek. 

Bakos-Kiss Gábor Radnóti-díjat kapott


Pataki András versével köszöntötte a kitüntetettet, Lutter Imre pedig méltatásában elmondta: a színész-rendező hosszú ideje aktív résztvevője a tehetségkutatásnak és tehetséggondozásnak. A Latinovits Emlékmű Alapítvány nyári szakmai műhelye mellett a Kaposvári Egyetem Rippl-Rónai Művészeti Karának tanára, jelenleg is a MATE Kaposvári Campus Rippl-Rónai Művészeti Intézetének osztályvezető tanára, egyetemi adjunktusa. A Nemzeti Színház és a Magyar Versmondók Egyesülete közös versmondó és versklipversenye, a Nemzeti VERSeny létrehozásánál is ott bábáskodott, mint ahogy ítészként és mentorként közreműködik a Regösök húrján általános iskolai versmondó versenyen, a Kaleidoszkóp VersFesztiválon és számos országos és települési versmondó versenyen, találkozón. A Magyar Versmondók Egyesületének elnökségében mint oktatási alelnök tevékenykedik, és alkotói munkájával elkötelezett a színház- és a pódiumművészet következő generációjának nevelésében, oktatásában, a költészet és a versszínház szakmai kiteljesedésében.

Tóth Benedek Ernő Radnóti-díja


A Radnóti Biennálé központi programja a XXVII. Radnóti Miklós Vers- és Prózamondó Verseny volt. Az esemény rangját jelzi, hogy ide csak a Kárpát-medencei és az országos vers- és prózamondó versenyek győztesei kapnak meghívást, kétévente, ráadásul több mint fél évszázada. Idén a Radnóti-díjat előadóként Tóth Benedek Ernő kapta.
 

Petrov Kata Panna Radnóti-diplomája

A 16 és 21 év közötti korosztály versmondó-társadalmában sokan mondanak jól verset, ám kevesen képesek érzékenyen és érvényesen hozzányúlni és tolmácsolni a klasszikus és a kortárs költészet reprezentatív alkotóinak verseit, amelyek meghatározzák mind társadalmunk, mind az egyén életében jelentős eseményeket, a múltból jövő és jövőt meghatározó fordulópontokat, sorsíveket, sorsfordító momentumokat. Erre volt képes Petrov Kata Panna, aki a 2022. évi Radnóti-diploma átvevője. 
Borítókép: Petrov Kata Panna, Bakos-Kiss Gábor és Tóth Benedek Ernő a Radnóti-díjakkal (Fotó: Magyar Versmondók Egyesülete)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.