időjárás 5°C Vilma 2022. december 5.
logo

Először lépte át az egymilliárd dollárt egy művészeti árverés bevétele

Forrás: MTI
2022.11.10. 11:48 2022.11.10. 12:57
Először lépte át az egymilliárd dollárt egy művészeti árverés bevétele

A művészeti árverések történetében első ízben lépte át az egymilliárd dollárt egyetlen aukció bevétele egy szerda esti árverésen, amelyen a néhai Paul Allen Microsoft-társalapító műgyűjteményének első részét dobták piacra.

Az összesen 1,5 milliárd dollár bevételt hozó árverésen záporoztak az egyéni rekordok olyan festők esetében, mint Van Gogh, Cézanne vagy Gaugin, és egyszerre öt festmény került be a több mint 100 millió dollárért eladott alkotások szűk körű klubjába.

 

A történelminek minősített aukció bevételének nagy részét Allen kívánsága szerint karitatív célokra fordítják.

 

A 100 millió dolláros eladási árat elérő festmények közül a legtöbbet, 149,24 millió dollárt Georges Seurat A modellek (kis változat) című, 1888-as alkotásáért ajánlották – számolt be az árveréssel megbízott Christie’s. A pointilista mester olajfestménye három meztelen nőt ábrázol. Korábban még sosem fizettek ennyit egy Seurat-alkotásért.

Paul Cézanne A Sainte-Victoire hegy című tájképéért 137,8 millió dollárt, Vincent van Gogh Ciprusok által határolt gyümölcsös című alkotásáért 117,2 millió dollárt, Paul Gaugin Anyaság II. című művéért pedig 105,7 millió dollárt fizettek. Gustav Klimt 1903-as alkotása, a Bükkfaerdő is rekordáron, 104,6 millió dollárért kelt el.

Georgia O’Keefe, Claude Monet, David Hockney, Andrew Wyeth és Pablo Picasso festményei, illetve Alexander Calder és Max Ernst szobrai is kalapács alá kerültek.

 

A 150 darabos gyűjteményből mindössze hatvanra licitálhatott a közönség szerda este, a többit csütörtökön árverezik el. Azonban a darabokért már így is többet fizettek, mint amennyi pénz a korábbi rekordot tartó Macklowe-gyűjteményből befolyt. A gazdag New York-i házaspár hagyatéka 922 millió dollárért kelt el a Sotheby’s aukciósháznál tavasszal. Paul Allen 2018-ban, 65 éves korában hunyt el rákbetegsége szövődményeiben.

 

Allen 1975-ben gyermekkori barátjával, Bill Gatesszel alapította a Microsoft vállalatot. Allen 1983-ban hagyta ott a Microsoftot, miután Hodgkin-limfómát, a rák egy ritka fajtáját diagnosztizálták nála. Egy időre Bill Gatestől is elhidegült, de később javult a kapcsolatuk. Allen 2000-ig maradt a vállalat vezető testületében.

2010-ben ígéretet tett rá, hogy halála után vagyonának nagyobb részét jótékony célra fordítják. Akkoriban a Forbes magazin a világ 37. leggazdagabb embereként tartotta számon, és 13,5 milliárd dollárra becsülte a vagyonát.

Borítókép: Paul G. Allen (Fotó: Wikipedia)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.