Fények ünnepei az Urániában

A magyarországi történelmi felekezetek kántorainak, kántorhallgatóinak, egyházzenészeinek, zeneiskolásainak, kórusainak rendhagyó koncertjét rendezik meg november 30-án az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A hangverseny azért fontos, mert egyrészt a felekezetek a kántoraikon, kórusaikon, egyházzenészeiken keresztül is megmutathatják országnak-világnak az összetartozás erejét, másrészt erősíti a szeretteinkkel együtt eltöltött idő jelentőségét, éppen advent, karácsony és hanuka, a fények ünnepei idején.

Magyar Nemzet
2022. 11. 13. 11:15
null
Forrás: Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

E nagyszabású eseményen – ami magába foglalja az összetartozás erősítését és a fiatal tehetségek támogatását is – a zsidó, a római katolikus, az evangélikus és a református énekesek, előadóművészek, kórusok, egyházi zeneiskolások egy színpadon állva mutatják be egyházzenéjüket: zsoltáraikat, énekeiket.

A zsidó kántorok mellett (Fekete László, a Dohány utcai zsinagóga főkántora, Nógrádi Gergely, a Frankel Leó utcai zsinagóga főkántora, Zucker Immánuel, az OR-ZSE Bét Jehuda zsinagóga főkántora, Rudas Dániel, a Dohány utcai zsinagóga kántora és Dési Tamás, az OR-ZSE kántorhallgatója) az Evangélikus Kántorképző Intézet Előadói lépnek fel. A kórusok közül a Dohány utcai zsinagóga férfikórusa, a Weiner Leó Énekes Iskola – a Weiner Leó Katolikus Zeneiskola és Zeneművészeti Szakgimnázium kórusa – és a Kálvin Kórus – a Kálvin téri református templom kórusa – állnak színpadra. A műsort Rajk Judit és Kéringer László énekművészek egyházzenei előadása színesíti.

A hivatásos egyházi énekesek mellett a koncerten egy meglepetés sztárvendég, Szalóki Ági is fellép. Tőle olyan ismert és népszerű dalokat, népdalokat hallhat a közönség, amelyek igazodnak a program tematikájához.

A Fények ünnepei műsorában elhangzanak zsidó liturgikus kántorénekek a Messiás-várásról, kórus- és szólódalok hanuka ünnepére. Hallhatunk gregorián és magyar népi énekeket, evangélikus korálokat, református (genfi) zsoltárokat egy szólamban, illetve kórusműként. Elhangzanak oratorikus művek részletei, barokk és kortárs szólóénekek adventre és a karácsonyi ünnepkörre.

Az esemény fővédnöke Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke.

A rendezvény a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jön létre.

Borítókép: A Weiner Leó Énekes Iskola, a Weiner Leó Katolikus Zeneiskola és Zeneművészeti Szakgimnázium kórusa egy korábbi koncerten (Forrás: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.