időjárás -2°C Adél 2023. január 29.
logo
Megnyitották az V. Országos rajztriennálét Salgótarjánban, a Dornyay Béla Múzeumban

Íme a hazai rajzművészet

Magyar Nemzet
2022.11.27. 13:03 2022.11.28. 22:41
Íme a hazai rajzművészet

A tárlat hivatása kettős: részint felmutatja a kortárs rajz legfrissebb hazai példáit, másrészt kedvet csinál az egyedi rajzi technikák használatához, bizonyítva, hogy a rajz sajátos eszköztárral bíró, releváns kortárs képi kifejező eszköz – fogalmazott megnyitójában Révész Emese művészettörténész.

Révész Emese a salgótarjáni rajzbiennálé közvetlen előzményének nevezte az 1980-ban a Magyar Nemzeti Galériában megrendezett nagyszabású rajzkiállítást, amely már hangsúlyozottan az autonóm rajz alkotásokra fókuszált. A művészettörténész szavai szerint a 2010 óta háromévente megrendezett salgótarjáni seregszemle áttekintése reprezentatív, de természetszerűleg nem teljes körű. Egyrészt, mivel a pályázati kiírás megszabja a benyújtandó művek fizikai paramétereit – kizárva köréből a nagy méretű, installatív és mediálisan kevert műveket –, másrészt mert számos alkotó távolságtartó az ilyen típusú kollektív seregszemlékkel kapcsolatban.
Fekete Zsolt, Salgótarján polgármestere köszöntőjében azt mondta, 

az alkotások újak, azonban a triennálé eredeti célkitűzését megtartották a szervezők: a rendezvényen időről időre bemutatkozhatnak a magyar grafika egymást követő nemzedékei, a visszatérő művészek és a folyamatosan maguknak teret követelő fiatal alkotók. Munkáikon keresztül betekintést nyerhetünk a kortárs hazai rajzművészet számos irányzatába, emellett megtapasztalhatjuk a kortárs egyedi grafika sokoldalú fejlődését is. 


A kiállítás változatos, sokszínű anyaga, a bemutatott művek színvonala és a fokozódó érdeklődés bizakodóvá tesz szervezőt és fenntartót egyaránt, hogy az Országos Rajztriennálénak nemcsak meggyőző jelene, hanem biztató jövője is van Salgótarjánban – fogalmazott Fekete Zsolt.
A triennáléra 420 alkotás érkezett, ebből választott bemutatásra 120 művet a zsűri. Az V. Országos rajztriennálén Baksai József nyerte el a Kulturális és Innovációs Minisztérium díját. Az MMA Képzőművészeti Tagozata díját Zsankó László kapta. Salgótarján önkormányzatának díját Csorba-Simon István, a Dornyay Béla Múzeum díját Csörgő Tamás vehette át.

Borítókép: Megnyitották az V. Országos rajztriennálét Salgótarjánban (Fotó: Nool/Hegedűs Márk)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.