időjárás 5°C Vilma 2022. december 5.
logo
A zeneszerzőt az egyesület vezető tisztségére korábban háromszor választották újra

Madarász Iván tiszteletbeli elnökként folytatja az Artisjusnál

Magyar Nemzet
2022.11.22. 12:43 2022.11.22. 12:55
Madarász Iván tiszteletbeli elnökként folytatja az Artisjusnál

Az Artisjus Egyesület küldöttgyűlése hivatalosan most először választott tiszteletbeli elnököt. Hasonló kinevezést, örökös elnöki címet utoljára Kodály Zoltánnak szavaztak meg a hazai szerzők, azt még az Artisjus elődszervezete adományozta a zeneszerzőnek. Madarász Iván Kossuth-díjas zeneszerző 2014-től egészen 2022 februárjáig volt az egyesület elnöke.

Madarász Iván 1949-ben született, Kossuth-, Erkel Ferenc-, Bartók–Pásztory-díjas zeneszerző, többek között a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével is kitüntették. 1980 óta állandó oktató a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, ahol 2002 óta egyetemi tanári rangban a zenetudományi és -elméleti tanszéken is tanít. Az Artisjus vezetőségében korábban végzett munka mellett a Magyar Zeneszerzők Egyesületének alapító és elnökségi tagja, valamint több zenei alapítvány kurátora.

 

Az Artisjus tiszteletbeli elnökének jogai és kötelezettségei megegyeznek az egyesületi tagokéval, ám e címet csak az egyesület korábbi elnökei tölthetik be.

 

Madarász Iván a tizennegyedik elnöke volt a szerzői egyesületnek, a két évre szóló vezetői tisztségre pedig háromszor választották újra, így 2014-től egészen 2022-ig volt elnök. Idén februárban Németh Alajos, a Bikini együttes alapító-dalszerzője váltotta őt a poszton.

Madarász Iván volt továbbá az első olyan művész, aki nem miniszteri kinevezés által, hanem a komponisták választásával került a vezetőségbe. Ő maga így nyilatkozott az Artisjusban végzett eddigi munkájáról:

Életem csaknem felét, 32 évet az Artisjusban töltöttem, a szerzői egyesület a mai napig meghatározó terület számomra a komponálás és a zeneakadémiai tanítás mellett. Új posztomon is arra törekszem, hogy a szerzők baráti együttműködése fennmaradjon, műfajoktól és stílusoktól függetlenül. Feladatomnak érzem az egyesületünkről kialakult kép folyamatos formálását is. 

 

Hangsúlyozta azt is, egyre többen elismerik, ahogy az Artisjus évtizedek óta a magyar zeneszerzők, szövegírók, költők, irodalmárok társasága. Hozzátette, az Artisjus Egyesületben azért dolgoznak, hogy biztosítsák a szerzők alkotómunkájához megfelelő körülményeket.

Borítókép: Madarász Iván (Fotó: Artisjus/Dalszerző.hu)

 

A gótika bűvöletében

Zsófia, Eszter, Máté, apa és anya - a 2021-ben Nemzeti Érték címmel kitüntetett ZEMA márkaneve mozaikszó.

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.