A gótika bűvöletében

Zsófia, Eszter, Máté, apa és anya - a 2021-ben Nemzeti Érték címmel kitüntetett ZEMA márkaneve mozaikszó.

2022. 11. 21. 6:40
null
2022.11.16. Budapest ZEMA ékszer bemutató Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kézzel festett, porcelán ékszerkölteményeket vonultatott fel a Vajdahunyad vára impozáns épületében hírességekkel együttműködve a ZEMA ékszerház. A gótikától a jövő felé dinamikusan építkező, a történetmesélésen alapuló show-n betekintést nyerhettünk a családi vállalkozásként működő ékszercsodák káprázatos világába. 

Ez immár a harmadik alkalom, hogy itt állok önök előtt, s a ZEMA kollekcióit bemutató rendezvény fővédnökségét láthatom el 

– köszöntötte a vendégeket az ékszerbemutató esemény fővédnöke, Szijjártó-Nagy Szilvia. 

Hozzátette: három és fél évvel ezelőtt, 2019 májusában, amikor először mondott itt beszédet, nem gondolta volna, mennyi és mennyi kihívással kell szembenézni az emberiségnek majd a közeljövőben. – Hiszem és vallom, hogy ilyen kihívásokkal teli időben, amikor nehézség nehézség után érkezik, különös jelentőséget nyer a higgadt gondolkodás képessége. Amennyiben pedig higgadtan számot vetünk a jelenlegi helyzettel, arra jutunk, hogy meg kell próbálnunk minden olyan dologgal túllendülni a válságon, amit mindenképpen fontosnak tartunk – tette hozzá, s kiemelte: ilyen például a család szeretete és a béke, amit meg kell őrizni, s ilyen a szépségre való törekvés is.

– Egy ilyen helyszínhez, egy ilyen díszlethez pedig egy ilyen főszereplő dukál, amely nem más, mint az ékszer. Jól tudjuk, az ékszerek készítésének története egyidős az emberiséggel, s az ékszerek viselése – mint a hosszú történelem során bármikor – ma is egyet jelent a szépre való törekvéssel. A ZEMA is ezen a történelmi úton jár, hiszen azon dolgozik, hogy az új kollekciójával évről évre elnyerje a közönsége tetszését – hangsúlyozta az esemény fővédnöke.

Zsófia, Eszter, Máté, apa és anya – kevesen tudják, hogy a 2021-ben Nemzeti Érték címmel kitüntetett ZEMA márkaneve mozaikszó, mely mögött a tulajdonosok gyermekeinek neve áll, s már ez is sejteti, hogy családi vállalkozásról van szó, ehhez híven minden termékük saját tervezésű és kivitelezésű. A család újfehértói székhelyű, míg az üzemük Pálházán működik. Fenséges, aprólékosan kiművelt ékszerkölteményeik bemutatásához pedig aligha lehetett volna alkalmasabb helyszínt választani, mint a Vajdahunyad várát, azon belül is a Magyar Mezőgazdasági Múzeumot. Úgy éreztem, nem is bemutatóra érkeztem, hanem bálba: finom szövetű női ruhák suhantak el mellettem, halk zene szólt, s a hangulatot tovább fokozta a pezsgőspoharak lágy koccanása. Amikor mindenki helyet foglalt, megkezdődött egy varázslatos stílusutazás, melyben moderátorként Csisztu Zsuzsa működött közre.

A show három pillérre épült: az első körben a gótika stílusjegyeit hordozó tekintélyes méretű és formájú ékszerek kaptak hangsúlyt, másodszor a stílusok „felbomlásának”, illetve kavalkádjának lehettünk tanúi, majd pedig a jövőre reflektáló kollekciót csodálhatott meg a közönség. 

Papp Erzsébet tervezőként elmondta, hogy ezt a jövőt békésnek és örömtelinek képzeli el, tehát az ékszerek is ezt tükrözik. S valóban, a fekete és az erős tónusú színek domináltak a bemutató első részében. A fülbevalókon és medálokon festett gótikus ablakokat láthattunk, de az összes nyaklánc és a gyűrű díszítettsége is ennek jegyeit hordozta magán. Extravagáns látványt nyújtott a kifutón időnként meg-megjelenő, choker nyakláncok hangulatát idéző vastag, különböző – például mogyoróbarna vagy éppen tengerkék – színű szöveganyagra applikált porcelán ékszer.

A stílusok kavarodása – ahogy szokták volt mondani, egy jó vásárban minden van – káprázatos szín- és formagazdaságot tárt elénk: ezüst, arany, piros, zöld, kék, fehér és még hosszasan folytathatnám a sort alapú költeményeket mutattak be a modellek és a hírességek. S hogy milyenek a vidámsággal teli jövőre reflektáló ZEMA-ékszerek? Nos, a domináns színek a fehér, s a pasztell, azaz a cukorkaszínek, a vattacukor-rózsaszín, a sárga, a felhőkék voltak. Lendületes és a friss, lágy tónusú kiegészítők, s egyben ellenpólusai is az első blokk tervezéseinek.

A ZEMA bemutatóján felvonultatott női és férfiékszerek formája és motívumai korántsem csak egy üres stílusjáték, korántsem csak szép, ennél sokkal több: magukban hordozzák a tervező vízióját és tanúbizonyságot adnak egy, a művészettörténeti irányzatokat jól ismerő, s azokkal bátran, de tisztelettel kísérletező alkotói attitűdről is.

Borítókép:A show (Fotó: Kurucz Árpád)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.