Novemberi Esthajnal

Szarka Tamás Kossuth-díjas zenész, zeneszerző, költő legújabb, roma dallamokat megidéző lemezének ősbemutatóján elementáris erejű, vérpezsdítő, zsigeri kannás, gitáros örömzenében lehetett részünk a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon. Hatalmas érzelmi mélységeket és magasságokat élhettünk át; az égő szenvedély, valamint a felfokozott hangulat mellé pedig bekúszott a tanító jellegű irodalom is. Igazi, összművészeti előadást láthattunk, amely hamarosan újból színpadra kerül, mégpedig november 13-án a MOM Kulturális Központban.

Zana Diána
2022. 11. 05. 8:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lenyűgöző tehetségű hegedűművésztől eddig sem volt idegen a roma ösztönzene, jó néhány korábbi dal született már ilyen stílusban. A zenész nagyapja, Sárközi Károly pedig a Felvidék egyik híres cigányprímása volt, így mondhatjuk, hogy a génjeiben is hordoz egy darabot ebből a világból. Az Esthajnal című duplalemez megalkotása során visszanyúlt egészen a kulturális gyökerekig. A zeneszerző lapunknak korábban azt is elárulta, hogy a dalokat egy leendő színházi darabhoz írta, melynek alapjául Makszim Gorkij elbeszélése, a Makar Csudra szolgált. A történet szerint egy vándorcigány-tábor életébe ágyazva születik meg a tragikus végkimenetelű szerelem, amelynek kötöttsége szemben áll az ösztönös szabadságvággyal, a szuverenitással, mely hatalmasabb minden gyöngéd érzelemnél, így a szerelem rabságából egyetlen kiút mutatkozik: maga a halál.

 


Az album megszületésével párhuzamosan a zeneszerző egy tehetségkutató versenyt is elindított, amelyben kimagasló roma származású énekeseket, táncosokat, zenészeket keresett, a győztesek pedig már együtt léphettek fel vele és zenekarával, valamint Tóth Gabival, a Parno Graszttal és Reviczky Gáborral a nyári lemezbemutató koncerten. Ezenfelül a legkimagaslóbb fiatal tehetségek Járóka Lívia európai parlamenti képviselő meghívására három napot tölthettek Belgiumban. Szarka Tamás lapunkkal megosztotta, hogy 

a november 13-i koncerten tizennégy tagú zenekarával mutatja be a produkciót, de szintén fellépnek a roma tehetségkutató győztesei: Kiss László, Rézműves Natália, Rézműves Roland és Szikora Zoltán.


 

 

Mindenkinek ajánlom, aki igényli a színvonalas előadást, a kifinomultságot és a minőséget. Az ösztönös örömzene és az irodalmi igény fonódik össze, amely könnyed szórakozást ígér, ugyanakkor kirobbanó érzelmi megéléseket is kínál. Lehetőséget ad egy nagy mulatságra az adventi lecsendesedés előtt, hogy aztán szintén Szarka Tamással hangolódhassunk a kereszténység egyik legszentebb ünnepére, hiszen szokásos karácsonyi koncertjén ezúttal az Európa karácsonya című lemezéről válogat majd, hogy a legismertebb, de új köntösbe öltöztetett európai karácsonyi dallamokkal idézze meg Jézus Krisztus születésének misztériumát. 

Borítókép: Szarka Tamás koncertje (Fotó: Horváth Edit)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.