Szobrot állítani vagy szobrot dönteni hitvallás

Ma szobrot állítani vagy szobrot dönteni hitvallás; a szoborállítás egy közösség és egy kultúra megtestesült életjele, míg a szobordöntés a rombolást hirdeti – jelentette ki vasárnap Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára a beregszentmiklósi szoborpark Alkotóház épületének átadásán.

Magyar Nemzet
2022. 11. 27. 17:22
SZILÁGYI Péter; MATL Péter
Beregszentmiklós, 2022. november 27. Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelõs helyettes államtitkára (j3) beszédet mond a Beregszentmiklósi Szoborpark Alkotóház ünnepélyes átadásán 2022. november 27-én. 2022. november 27-én. Mellette Matl Péter Munkácsy-díjas szobrász, festõmûvész, grafikus (j2) és Tarpai József, a Munkácsy Mihály Magyar Ház igazgatója (j4). MTI/Nemes János Fotó: MTI Fotószerkesztőség/Nemes János
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szilágyi szerint a most átadott Alkotóház kettős szerepet tölt be: gyűjti a magyarság életjelét hordozó szobrokat, továbbá teret kínál annak, hogy mindenféle alkotásban utat találjon magának a kortárs kultúra művészi igényű ága.

– Az itt született alkotások segíteni fogják, hogy a helyi magyarság egyetemes érvénnyel örökítse meg értékítéletét és üzenetét a jelennek és az utókornak

– hangoztatta a helyettes államtitkár.
– Nagyon fontos ennek a kultúrának az éltetése olyan időben, amikor sok szempontból beszűkülnek a lehetőségek – mondta a politikus. 

– Ilyen időkben a kultúra a magyarság mentsvára

– szögezte le Szilágyi Péter, aki Roger Scruton brit filozófust idézve arról is beszélt, hogy a kultúra olyan szerzemény, amely megnyitja az elmét, a szívet és az érzékeket egy szellemi és művészi örökségre, a kultúra képes új távlatokat nyitni nekünk egy maradandóbb és tisztább világba.

– Ez a kultúra az, ami meghatározza és megőrzi a közös életvitelünket, megőrzi hagyományainkat, nyelvünket és nemzetünket. Mi magunk vagyunk ennek a kultúrának a letéteményesei

– nyomatékosította a helyettes államtitkár, hozzátéve, hogy bárhol is élnek magyarok a világban, a kulturális kincseink közösek, és az elmúlt 10-12 év nemzetpolitikai irányváltása is hozzájárult ahhoz, hogy az elmúlt több mint egy évtizedben minden válságból megerősödve jöttünk ki.
Az ukrajnai háborúval kapcsolatban Szilágyi Péter leszögezte: minden magyar számára kiemelten fontos, hogy Ukrajnában mielőbb béke legyen. 
 

– Érdekeltek vagyunk abban, hogy Ukrajna szuverén, kiegyensúlyozott, demokratikus jogállam legyen, ahol a nemzeti kisebbségek, köztük a kárpátaljai magyar kisebbség is biztonságban és nyugalomban élhet szülőföldjén

– foglalt állást a Miniszterelnökség helyettes államtitkára, s leszögezte: Magyarország a lehetőségeihez mérten segíti Ukrajnát, és ezért az ukrajnai oktatási és nyelvi jogszűkítések kérdéseit ideiglenesen „zárójelbe tettük”.
Szilágyi Péter emlékeztetett, hogy Magyarország történetének eddigi legnagyobb humanitárius segélyakcióját indította meg a Kárpátalján maradt honfitársaink és az ukrajnai menekültek megsegítésére.

– Példaértékű az az összefogás, amely a határ mindkét oldalán megnyilvánul a bajbajutottak és menekültek megsegítése érdekében.

– Ukrajna ezekben a vészterhes időkben is megtapasztalhatja a magyar nép önzetlen segítségnyújtását – tette hozzá a politikus, kifejezve egyúttal reményét, hogy ez lehet a kölcsönös bizalom alapja a jövőre nézve is.
Szilágyi Péter hozzátette, hogy bízik abban, hogy Ukrajna az előkészületben lévő új nemzeti kisebbségekről szóló törvényben helyreállítja a kárpátaljai magyar nemzeti kisebbség korábban meglévő oktatási és nyelvi jogait, és figyelmet fordít a történelmi emlékművek kölcsönös tiszteletére és megőrzésére.

– Mindent megteszünk azért, hogy a kárpátaljai magyar szervezetek működését ebben a háborús helyzetben is biztosítani tudjuk

– emelte ki a helyettes államtitkár, külön kiemelve a Pro-Arte Munkács szervezetet, amely 2014 óta tesz azért, hogy a kárpátaljai magyarság megmaradjon a szülőföldjén.


Borítókép: Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára beszédet mond a Beregszentmiklósi Szoborpark Alkotóház ünnepélyes átadásán (Fotó: MTI/Nemes János)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.