A XXI. Lakiteleki Filmszemle eredménye

A lakiteleki Népfőiskola Alapítvány, a Nemzeti Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft., a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Levéltár Nonprofit Közhasznú Kft., az Ifjú Konzervatívok a Nemzetért Egyesület és a Dunaversitas Egyesület idén közösen szervezte meg a filmszemlét – olvasható a Lakiteleki Filmszemle közleményében.

Forrás: Lakiteleki Filmszemle2022. 11. 18. 18:34
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lakiteleki Népfőiskola Alapítvány, a Nemzeti Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft., a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Levéltár Nonprofit Közhasznú Kft., az Ifjú Konzervatívok a Nemzetért Egyesület és a Dunaversitas Egyesület idén közösen szervezte meg a filmszemlét.

A Sára Sándor emlékezetére meghirdetett XXI. Lakiteleki Filmszemlére krónika, korkép, művelődés, portré, fikciós műsorok kategóriákban lehetett nevezni. A felhívásában kiírt határidőig a Kárpát-medencéből 114 alkotás érkezett. Az előzsűri (2022. október 11–12.) döntése alapján a filmszemle versenyprogramjába 22 alkotás jutott. A Szemlének 2022. november 16. és 18. között a Lakitelek Népfőiskola adott otthont.

A díjakat Lezsák Sándor, József Attila-díjas író, az Országgyűlés alelnöke, a lakiteleki Népfőiskola Alapítvány kuratóriumának elnöke; Dr. Buglya Sándor Magyarország Érdemes Művésze, Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, az MMA Film- és Fotóművészeti Tagozatának vezetője, a zsűri elnöke; Rófusz Ferenc Oscar-díjjal, a Nemzet Művésze címmel, valamint Kossuth-díjjal kitüntetett rajzfilmrendező és a zsűri tagjai adták át.

Lezsák Sándor beszédében Sára Sándorra emlékezett, és reményét fejezte ki, hogy a Lakiteleki Filmszemlét a jövő esztendőben is meg tudják majd tartani.

A díjazottak

Kövér László, az Országgyűlés elnökének egymillió forintos különdíját, és a lakiteleki Népfőiskola Alapítvány 200 ezer forintos különdíját az Autóstoppal a szabadság felé című alkotás kapta. Rendező: Zajti Ferenc, Érd.

Csák János kulturális és innovációs miniszter által felajánlott egymillió forintos különdíjat A Te neved című alkotás kapta. Rendező: Domokos János, Budapest.

A Magyar Művészeti Akadémia 500 ezer forintos különdíját, a FilmHungary és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem különdíját a Láthatatlanok című alkotás kapta. Rendező: Cs. Nagy Sándor, Budapest.

A lakiteleki Népfőiskola Alapítvány 200 ezer forintos különdíját és a Medimédia Kft. 150 ezer forintos különdíját A bennünk élő Börzsöny című alkotás kapta. Rendező: Végh Attila, Nagymaros.

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet 300 ezer forintos különdíját és a lakiteleki Tisza Nyugdíjas Klub 25 ezer forintos különdíját A szocializmus hátsó bejárata című. alkotás kapta. Rendező: Csibi László, Kolozsvár, Románia.

A Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. 300 ezer forintos különdíját és az M5 csatorna különdíját a Léptem után nyomot hagyok című alkotás kapta. Rendező: Szél Zsolt, Szeged.

A zsűri elnöke: Dr. Buglya Sándor, Magyarország Érdemes Művésze, Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, a Magyar Művészeti Akadémia Film- és Fotóművészeti Tagozatának vezetője.

A zsűri tagjai: Agócs Sándor költő, szerkesztő; Bagi Iván humorista, író; Bágya Rita kommunikációs szakember, a Lakiteleki Filmszemle zsűri titkára; Bakos Edit, az Art-Mozi Egyesület tiszteletbeli elnöke; Balogh László, a Közszolgálati Közalapítvány Kuratóriumának elnöke; Bartók Csaba szerkesztő-rendező; Boros Bánk Levente politológus, a Nézőpont Intézet elemzési igazgatója, a Médiapiac kiadóvezetője; Dippold Pál író; Dizseri András, a Retro Rádió hírszerkesztője; Dulai Sándor, a Szabad Föld újságírója, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem tanára; Ékes Ilona, a ERGO-Európai Regionális Szervezet elnöke; Falusi Márton József Attila-díjas költő, író, a Magyar Művészet főszerkesztője; Farkas György rendező, producer; Fehér István, Lakitelek alpolgármestere, egyetemi tanár; Gulyás Gyula Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, érdemes művész; Házi Balázs történész, a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Levéltár kutatási munkatársa; Havasi János, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. rádiós igazgatója; Hévizi Róbert, a Nemzeti Művelődési Intézet Látogatóközpontjának vezetője; Kecsenovity Egon, a Szegedi Tudományegyetem kutatója; az eChemicles Zrt. fejlesztőmérnöke; Kollarik Tamás magyar filmdíjas és Bánffy Miklós-díjas filmes szakember, egyetemi oktató; Kovács Anita, a Karc FM szerkesztő-műsorvezetője; Lakatos Iván filmrendező-producer; Lezsák Sándor József Attila-díjas író, az Országgyűlés alelnöke; Kárpáti Árpád közművelődési és ifjúsági szakértő; M. Kiss Sándor történész, a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Levéltár tudományos tanácsának elnöke; Matkovics Annamária színművész, a Nemzetstratégiai Kutatóközpont képviselője; Mezei Károly, a Magyar Katolikus Rádió műsorvezető-szerkesztője, a Kairosz Kiadó főszerkeszője; Mikulás Ferenc, a Kecskemétfilm Kft. stúdióvezetője; Néző László, a Mediaworks központi szerkesztősége főszerkesztője; Nyári Gábor történész, a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Levéltár ügyvezető igazgatója; Ökrös Csaba, a Petőfi Népe főszerkesztője; Pálffy-Orbán István, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. televíziós igazgatója; Pilhál György, a Magyar Nemzet főmunkatársa; Sára Balázs Balázs Béla-díjas operatőr, filmrendező, a Színház- és Filmművészeti Egyetem docense; Siflis Zoltán Balázs Béla-díjas rendező; Szabó Attila rendező-operatőr; Tóth István Zoltán, a Hír TV főszerkesztő-helyettese; Tóth Klára Balázs Béla-díjas filmesztéta; Tuba Mariann filmvágó, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezető szerkesztője; Zsigmond Attila Aranyszem-díjas operatőr, rendező; továbbá Kecskemét, Kiskunfélegyháza, Kiskunmajsa, Lakitelek, Nagykőrös, Szentes és Tiszakécske iskoláiból álló, közel 350 fős diákzsűri, valamint Fülöpjakab, Jakabszállás, Kiskunfélegyháza, Kunszállás, Lakitelek képviselőinek különdíját, több mint száz fő nyugdíjas ítélte oda. 

A Kairosz Kiadó 200 ezer forintos különdíját és a Nemzeti Művelődési Intézet különdíját A miniszterelnök című alkotás kapta. Rendező: Märle Tamás, Budapest.

A Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Levéltár 150 ezer forintos különdíját, Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter különdíját és a Kiskunfélegyházi Nyugdíjas Klubok Egyesülete 25 ezer forintos különdíját az Erdély és Románia „nagy egyesülése” című alkotás kapta. Rendező: Major Anita, Csabdi.

A lakiteleki Népfőiskola Alapítvány 150 ezer forintos különdíját, és a Kiskunfélegyházi Móra Ferenc Gimnázium 25 ezer forintos különdíját a Sárba ragadva című alkotás kapta. Rendező: Balla Béla, Csap, Ukrajna.

A lakiteleki Népfőiskola Alapítvány 150 ezer forintos különdíját, valamint az Antológia Kiadó és Nyomda Kft. könyv- és ajándékcsomagját a Be nem gyógyult sebek című alkotás kapta. Rendező: Osgyáni Gábor, Miskolc.

A Mediaworks Hungary Zrt. 100 ezer forintos különdíját és  Dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnokának különdíját a Háborús színtér című alkotás kapta. Rendező: Zsigmond Dezső, Budapest.

Dr. Nagy István agrárminiszter különdíját az Antika című alkotás főszereplője, Puhalák Antal kapta. 

A Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. különdíját a Léptem után nyomot hagyok című alkotás főszereplője, Nagy-György János kapta. 

A Petőfi Népe 50 ezer forint értékű különdíját a Szerémi borvidék című alkotás kapta. Rendező: Fejős Csilla, Magyarkanizsa, Szerbia.

Kulcsár Gábor, a HM Zrínyi Nkft. ügyvezetőjének különdíját a Magyar korridor – Varsó 1944 című alkotás kapta. Rendező: Jamrik Levente, Budapest.

A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat különdíját A halas bicska című alkotás kapta. Rendező: Cs. Gát László, Szeged.  

A Lakiteleki Önkormányzat különdíját Anyu, apu, autizmus című alkotás kapta. Rendező: Szűcs Gergely, Érd.

A Nemzeti Művelődési Intézet különdíját a Mesekuckó Kolozsváron című alkotás kapta. Rendező: Székely Blanka, Kolozsvár, Románia.

A kiskunfélegyházi Constantinum Katolikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Technikum, Kollégium 25 ezer forintos különdíját, a kiskunmajsai Tomori Pál Katolikus Gimnázium, Technikum és Kollégium 25 ezer forintos különdíját és a szentesi Horváth Mihály Gimnázium 25 ezer forintos különdíját A röpülő falu című alkotás kapta. Rendező: Gyarmati-Paor Zoltán, Budapest.

A nagykőrösi Arany János Református Gimnázium, Technikum és Kollégium 25 ezer forintos különdíját, és a Kecskeméti SZC Gáspár András Technikum 25 ezer forintos különdíját a Café Marylin című alkotás kapta. Rendező: Reszeli-Soós András, Kecskemét.

A kunszállási Aranyalkony Nyugdíjas Klub 25 ezer forintos különdíját és a fülöpjakabi Őszidő Nyugdíjas Klub 25 ezer forintos különdíját a Váratlan zuhanás – 1985. április 22-e igaz története című alkotás kapta. Rendező: Szűcs Gergely, Érd.

Jakabszállás Község Önkormányzata 25 ezer forintos különdíját a Kőműves Kelemen című alkotás kapta. Rendező: Domokos János, Budapest.

A nap filmje, a Kiskunfélegyházi Móra Ferenc Gimnázium, a Lakiteleki Eötvös Loránd Általános Iskola, a Tiszakécskei Móricz Zsigmond Általános Iskola, Gimnázium, Kollégium és Alapfokú Művészeti Iskola diákjai és a közönség döntése alapján a Léptem után nyomot hagyok című alkotás lett.

Borítókép: A díjazottak csoportképe (Fotó: Lakiteleki Filmszemle)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.