Zádor Jenőre emlékeztek

A Bátaszéken született alkotó több mint százhúsz film zenéjét hangszerelte vagy szerezte Hollywoodban.

Magyar Nemzet
2022. 11. 05. 11:30
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Zádor Jenő, a hollywoodi filmipar egyik legtermékenyebb hangszerelője és zeneszerzője 128 évvel ezelőtt, 1894. november 5-én született Bátaszéken, akkor még Zucker Jenő néven, Zucker József kereskedő és Biermann Paula fiaként.

 

Tehetsége már gyermekként megmutatkozott, ugyanis virtuózan zongorázott. 1939-ben kivándorolt az Amerikai Egyesült Államokba, ahol elsőként New Yorkban próbálkozott, majd 1940-től Hollywoodban tanított és több mint százhúsz film zenéjét hangszerelte vagy komponálta. A háromszoros Oscar-díjas Rózsa Miklósnak állandó munkatársa volt.

A születésnap alkalmából Bokor Balázs, a Magyar Hollywood Tanács elnöke és Bozsolik Róbert, Bátaszék város polgármestere koszorút helyeztek el a bátaszéki születésű világhíresség helyi emléktáblájánál, a Petőfi Sándor Művelődési Ház falán.

A koszorúzás alkalmával Bokor Balázs hangsúlyozta, hogy a magyar gyökerű hollywoodi hírességek emlékének megőrzése fontos üzenet a mai generációk számára. A hiánypótló tevékenységet végző Magyar Hollywood Tanács küldetésének tekinti a hollywoodi magyar örökség gondozását és annak megismertetését elsősorban a fiatalokkal. 

A zeneszerző születésének napját, november 5-ét a Magyar Hollywood Tanács Zádor Jenő emléknapként tartja számon.

 

Borítókép: Bokor Balázs, a Magyar Hollywood Tanács elnöke és Bozsolik Róbert, Bátaszék város polgármestere koszorút helyeznek el Zádor Jenő emléktáblájánál (Fotó: Facebook/MHT/Ócsa Krisztina)

 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.