Következő mérkőzések
Szlovákia
15:002024. június 21.
Ukrajna
Lengyelország
18:002024. június 21.
Ausztria

Csendes megemlékezés lesz Kiss László halálának évfordulóján

Csendes megemlékezést tart a Magyar Versmondók Egyesülete és a Latinovits Emlékmű Alapítvány holnap délután öt órától Kiss László, a két szervezet egykori alapító elnöke halálának évfordulóján Budapesten, a Rózsák terén az Árpád-házi Szent Erzsébet-plébániatemplomban. A Radnóti- és Csokonai-díjas rendező, közművelődési szakember végső nyughelyénél várják az emlékezni vágyókat egy-egy szál fehér rózsával.

Magyar Nemzet
2022. 12. 28. 17:30
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kiss László, akit az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Magyar Versmondók Egyesülete is saját halottjaként kísért utolsó útjára, 2019. december 29-én, 72 éves korában hunyt el, tragikus hirtelenséggel. 

Kiss László halálának harmadik évfordulóján délután öt órától a Magyar Versmondók Egyesülete és a Latinovits Emlékmű Alapítvány megemlékezést tart Budapesten, a Rózsák terén az Árpád-házi Szent Erzsébet-plébániatemplomban.

 

A magyar versmondás és az amatőr színjátszás jeles képviselője, a Latinovits Emlékmű Alapítvány kuratóriumi elnöke, a Magyar Szín-Játékos Szövetség alapítója és az Országos Diákszínjátszó Egyesület egyik életre hívója volt, és elvitathatatlan érdemeket szerzett az amatőr művészeti ágak kibontakozásában, a hazai és Kárpát-medencei tehetségkutatásban és tehetséggondozásban. Alapítója és főszerkesztője volt a Versmondó című, negyedévente megjelenő szakmai folyóiratnak. Nevéhez fűződik a Neszmélyi Vershajó és elődje, a balatonszemesi és a bajai versmondó táborok létrehozása, az általános iskolások legnagyobb versenye, a Regösök húrján… vers- és prózamondó verseny gondozása, szervezése, számos diák- és amatőr színjátszó találkozó megálmodása és fejlesztése éppúgy, mint a Bujtor István Filmfesztivál elindítása, a Latinovits versmondó találkozó megalapítása és szervezése, valamint a Kaleidoszkóp VersFesztivál elnevezése és a Ki viszi át a szerelmet díj megalapítása.

Innovatív, modern, de tradíciótisztelő szakember volt.

Megannyi versenyen helyet foglalt a szakmai zsűriben: a Nemzeti Színházzal közös Nemzeti VERSenyen, a József Attila országi vers-, prózamondó és verséneklő versenyen, a Radnóti Miklós versmondó versenyen, a Moson Megye Színjátszó Találkozón, az adácsi Országos Falusi Színjátszó Találkozón, a Feszt Festen és a Helikonon is. Az elmúlt években a Magyar Versmondók Egyesülete révén tevékenyen bekapcsolódott olyan európai uniós oktatási és közművelődési projektekbe, mint a hazai és határon túli testvériskolai programok, az egész életen át tartó tanulás lehetőségeinek kistérségi megteremtése vagy a színházi nevelés pilot programjai, valamint segített hét megyei, illetve regionális NépmesePont létrehozásában. 

2018-ban Gyémánttengelyen címmel jelent meg életrajzi kötete, amelyben a vele és róla készült interjúkat, portrékat, elemző írásokat olvashatjuk. „Szerelmet, életet, egzisztenciát köszönhetek a versnek”– vallotta.

Lutter Imre, a Magyar Versmondók Egyesületének elnöke, a Latinovits Emlékmű Alapítvány kuratóriumi elnöke a két szervezet vezetőivel várja az egykori pályatársakat, barátokat, tisztelőket holnap a Rózsák terére, a templom urnatemetője elé, ahol csak egy rövid emlékezőbeszéd és vers hangzik el, majd a kegyelet rózsáit helyezik el Kiss László és szintén közművelődési szakember neje, Kiss Marianna végső nyughelye előtt.

 

Borítókép: Kiss László (Fotó: Vers.hu )

 

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.