Felelősségre vonják a károkozót

Vádat emeltek egy fiatal klímaaktivista ellen Berlinben, aki egy augusztusi akció során odaragasztotta magát Lucas Cranach német festőművész reneszánsz festményének keretéhez – közölte a berlini ügyészség pénteken.

Magyar Nemzet
2022. 12. 02. 14:40
Fotó: Fritz Engel/Archiv Agentur Zenit
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A húszéves nő a vádirat szerint pillanatragasztóval erősítette oda társát és saját magát az idősebb Lucas Cranach német festő által 1504-ben készített, a Pihenő szent család címet viselő festmény értékes fakeretéhez. 

A berlini Gemäldegalierie-ben elkövetett akcióval 2385 eurónyi (977 ezer forint) kárt okoztak. 

A fiatalkorúak berlini bírósága szándékos károkozás miatt emelt vádat.

Az elmúlt hónapokban számos hasonló eseménnyel hívták fel magukra a figyelmet klímaaktivisták világszerte. Csak a múlt hónapban olyan nagyvárosokban hajtottak végre akciókat neves remekművek ellen, mint Róma, Milánó, Madrid, Canberra vagy Bécs, de egy hamburgi komolyzenei koncertet és a berlini reptér működését is megzavarták.

A rongálások miatt világszerte megszigorították a múzeumok biztonsági szabályait, nagyobb figyelmet fordítanak a beléptetőkapuknál az ellenőrzésekre, s más intézmények mellett számos olasz múzeum a belépőjegyek árának jelentős emelését is tervezi, mert – indoklásuk szerint – a támadások miatt nagyobb összeget kell fordítaniuk a műtárgyak védelmére. Arra azonban eddig nemigen volt példa, hogy az ügy bíróság elé kerüljön, s a rongálóknak olyan komoly felelősségre vonással kelljen szembe nézniük, mint most.

 

Borítókép: Az Utolsó generáció nevű botránycsoport tagjai a berlini Gemäldegalierie-ben (Fotó: Fritz Engel/Archiv Agentur Zenit)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.