Fenomenális zenész lett a győztes

Dávid Roland Mózes 15 éves zongorista lett a Virtuózok V4+ Szlovénia magyarországi győztese. A péntek esti fináléban öt nemzet tíz fiataljának párbaját egy időben követhették a részt vevő országok nézői.

Magyar Nemzet
2022. 12. 17. 9:44
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A klasszikus zene jövőjét jelentő ifjú muzsikusok vívtak országonként zenei párbajt a Virtuózok V4+ Szlovénia döntőjében. Bravúros technikájukkal lenyűgözték a nemzetközi zsűri tagjait és a szuperzsűri székében helyet foglaló Plácido Domingo világhírű operaénekes-karmestert. 

A határokon átívelő műsorfolyam a részt vevő országokban – Magyarországon, Szlovákiában, Csehországban, Lengyelországban és Szlovéniában – csaknem hetvenmillió emberhez juthatott el egy időben.

Mind az öt országból két-két fiatal jutott a döntőbe. A hazánkat képviselő két ifjú művész közül elsőként Somogyi Levente mutatta meg, hogy a szaxofon varázslatos hangszer. Miklósa Erika, a világhírű koloratúrszoprán, a nemzetközi zsűri magyar tagja nagyon különlegesnek tartotta a 19 éves tehetség játékát, mint mondta, még soha nem hallott Bach-darabot szaxofonos előadásban.
A 15 éves Dávid Roland Mózes Chopin egyik keringőjével bizonyította sokoldalúságát. A sztárcsellista Hauser szerint a fiatal zongoristát hamarosan nagyszínpadon is láthatják a nézők, Plácido Domingo pedig fenomenális zenésznek nevezte a muzsikust. Dávid Roland Mózes kiemelkedő tehetségét a zsűri azzal is elismerte, hogy őt választották a magyarországi győztesnek.

A Virtuózok V4+ Szlovénia „szupergyőztese” a hegedűn játszó 13 éves Patricija Avsic lett az idei vendégország, Szlovénia képviseletében. Az MTVA felajánlásából a második helyezettek fellépési lehetőséget nyertek a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával, valamint a Hollóházi manufaktúra által készített porcelánhegedűt is átvehettek.
A Magyarországon forgatott tehetségkutató műsorba ellátogatott Magyarország köztársasági elnöke. Novák Katalin elvállalta a Virtuózok következő évadának fővédnökségét, így a fiatalok jövőre a Sándor-palotában is felléphetnek.
A Virtuózok V4+ Szlovénia valamennyi részt vevő országából hirdetettek győztest: Roman Cervinka Csehország, Patricija Avsic Szlovénia, Maciej Kasperek Lengyelország, Klára Valentovicova Szlovákia és Dávid Roland Mózes Magyarország képviseletében nyerte meg a tehetségkutatót.
A Virtuózok V4+ Szlovénia döntője a műsor Médiaklikk-oldalán újranézhető.

Borítókép: Dávid Roland Mózes zongorista lett a Virtuózok V4+ Szlovénia magyarországi győztese (Fotó: MTI)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.