Orfeusz és Eurydiké operafilm-premier a leghosszabb éjszakán

Az idén a frissen restaurált Orfeusz és Eurydiké (1985) című operafilmet mutatja be a Nemzeti Filmintézet az európai szervezésű A Season of Classics Films kezdeményezés keretében. A premier a téli napéjegyenlőség napján, december 21-én a Filmarchívum megújult vetítőjében lesz, majd a két ünnep között egy teljes hétig online is megtekintheti a közönség. A vetítés ingyenes, csak regisztráció szükséges.

Magyar Nemzet
2022. 12. 15. 14:31
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gaál István 1985-ben készült utolsó mozifilmjével nem pusztán megfilmesítette Gluck ikonikus operáját, hanem gazdag képi világával és erős szimbólumrendszerével markáns szerzői filmmé avatta azt. Orfeuszt nem mitológiai hősként, hanem esendő, küszködő emberként mutatja meg, aki szembesül a halál misztériumával. A látványos film operatőre Sára Sándor volt. 

A filmet Ingmar Bergman A varázsfuvolája vagy Joseph Losey Don Giovannija mellett – a szerzői operafilm klasszikusai között tartják számon.

 

Orfeusz és Eurydiké filmrészlet. Forrás: YouTube/NFI

Az Orfeusz és Eurydiké film az opera tragédiával záruló, 1762-es bécsi változata alapján készült. Gaál Gluck művéhez képest radikálisan változtatott: Orfeusza már nem a kasztrált tenor vagy az alt, hanem az ógörög mítosznak megfelelően a férfias bariton hangján szólalt meg, Miller Lajos énekhangján. Eurydikét Maddalena Bonifaccio, Ámort Kincses Veronika szólaltatja meg, Orfeuszt Téry Sándor, Eurydikét a fiatal Eszenyi Enikő, Ámort Sebestyén Ákos alakítja. Közreműködik a Liszt Ferenc Kamarazenekar és a Magyar Rádió és Televízió Énekkara, vezényel Vásáry Tamás.

 

A vetítés időpontja: 2022. december 21., 18 óra

Helyszín: NFI – Filmarchívum vetítő, 1021 Budakeszi út 51/E

Az ingyenes mozivetítésre ITT tudnak regisztrálni.

 

Borítókép: Jelenet az operafilmből (Fotó: Virtualis.gaalistvanegyesulet.hu)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.