időjárás 1°C Dorottya , Dóra 2023. február 6.
logo

Újítón módon, de tisztelve a népzenei hagyományt – megjelent a Mordái második nagylemeze + videó

Munkatársunktól
2022.12.02. 12:09 2022.12.03. 22:23
Újítón módon, de tisztelve a népzenei hagyományt – megjelent a Mordái második nagylemeze + videó

A népzenei hagyományokat egészen egyedi módon pszichedelikus hangzással vegyítő, nemzetközileg is egyre elismertebb Mordái második nagylemeze most a streaming felületekre is megérkezett. Az albumot ugyanis egy egészen különleges kincsvadászat előzte meg: csak megadott koordinátákon lehetett meghallgatni azt.

A digitális lehetőségeket a természetjárással ötvöző akció sikeressége a zenekart is meglepte, több százan zarándokoltak el a kijelölt helyekre, illetve rengeteg tippet is kaptak a rajongóktól, hogy hol hallgatnák meg szívesen a lemezt.

Az egész játék lényege az volt, vajon képesek vagyunk-e a gyorsfogyasztás világában kicsit kimozdítani az embereket, szó szerint és átvitt értelemben is. Szerettünk volna egy párbeszédet indítani: egyrészt kíváncsiak voltunk, még milyen felfedezésre váró helyszíneket dobnak be nekünk, másrészt nagyon érdekelt, milyen élményben részesülnek így a hallgatók. Rengeteg visszajelzést kaptunk mindkettőre, ami nagyon jó érzés

– mondta el a zenekar frontembere, Nóvé Soma.

Az Álom esett a szememre című lemez tehát egyfajta hidat jelentett a virtualitás és a valóság között. December 2-től azonban minden zeneszolgáltató platformján elérhetővé válik az anyag, ami sok mindenben eltér a nagy sikerű bemutatkozástól. Egyrészt a két album közt sokat formálódott a felállás, és a más-más irányból érkező zenekari tagok hatása is tükröződik a végeredményben. Másrészt ezúttal nem a Muzsikás életművére támaszkodtak, hanem sokkal szélesebb spektrumról szemezgettek. Ahogy Soma korábban elmondta:

Sok népzenésszel beszélgettem, Porteleki László például magnókazettáról mutatott archív felvételeket, de végighallgattam az Új Pátria terjedelmes népzenei gyűjteményét is. A zenénk olyan szempontból autentikus, hogy őszintén és tisztelettel kezeli a népzenei hagyatékot, de közben újító is akar lenni.

 

Az időközben hattagúvá bővült zenekar az anyagot élőben január 21-én a Magyar Zene Házában mutatja be.

Mordái: Álom esett a szememre lemez

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.