időjárás 1°C Rómeó , Tódor 2023. február 7.
logo
A kormány egyik legfontosabb kultúrpolitikai célkitűzése a kulturális akadálymentesítés

Átadták az idei könyvtári és közművelődési díjakat

Magyar Nemzet
2023.01.21. 14:51 2023.01.21. 15:14
Átadták az idei könyvtári és közművelődési díjakat

Szombaton a magyar kultúra napja alkalmából az Országos Széchényi Könyvtárban (OSZK) tartott díjátadó ünnepségen átadták a Minősített Közművelődési Intézmény és a Minősített Könyvtár címet, valamint a Könyvtári Minőségi Díjat.

A kitüntetések azoknak a közművelődési intézményeknek és könyvtáraknak adományozhatók, amelyek a közművelődési és könyvtári szolgáltatások terén kiemelkedő teljesítményt nyújtottak, illetve amelyek kiemelkedő feladatellátásukkal, munkájukkal, mindennapi tevékenységeikkel segítik, erősítik a közösségeket, az egyéneket, folyamatosan és tudatosan sokat tesznek a közművelődésért, a könyvtári szolgáltatásokért és azok megújulásáért.
Hoppál Péter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium kultúráért felelős államtitkára az ünnepélyes alkalommal tartott beszédében rámutatott: Kölcsey Ferenc arra figyelmeztet, hogy a kulturális javak válogatása során legyünk igényesek, keressük a hitelest, a minőségit, az értékeset. – Ezért felbecsülhetetlen és kitüntetett figyelemre méltó az önök munkája, mindennapi szolgálata – mondta a díjazottakat méltatva.
 

Önök kézen fognak bennünket és vezetnek az értékek útvesztőiben. Élővé teszik a múltat, lüktetővé a hagyományokat, megszólítanak minket, és olyan szellemi-lelki kalandokra hívnak, amelyek jelentős mértékben, gyakran észrevétlenül, alakítják identitásunkat, világlátásunkat

 – tette hozzá.
 

Az államtitkár kiemelte: az egyik legfontosabb kultúrpolitikai célkitűzés a kulturális akadálymentesítés megvalósítása Magyarországon. Annak előmozdításán dolgoznak, hogy minden magyar embernek elérhetővé váljanak a legelemibb kulturális-közművelődési lehetőségek – lakhelytől és jövedelmi viszonyoktól függetlenül. 

Ebben nélkülözhetetlen a közművelődési és közgyűjteményi intézményhálózat szerepe, valamint ezen szakágazatok zászlóshajóinak módszertani és elvi szakmai irányítói munkája – hangsúlyozta.
Szólt arról is, hogy a könyvtári szakmának feladata és felelőssége beemelni a technika adta lehetőségeket szolgáltatásaiba, úgy, hogy közben ne veszítse el hagyományait, közösségformáló, nevelő, oktató és támogató küldetését. A közművelődés hasonló kihívásokkal néz szembe – tette hozzá.
Az Országgyűlés támogatja és szorgalmazza, hogy a magyar kultúra napja alkalmából olyan rendezvényeket szervezzenek az intézmények, amelyek megjelenítik Magyarország gazdag kulturális életét és előmozdítják a nemzeti kulturális hagyományok megőrzését.

Mi lehet méltóbb ünneplés annál, mint a kulturális élet hőseinek elismerése és fénybe helyezése? 

–  mondta, gratulálva a díjazottaknak.
 

RÓZSA Dávid
Rózsa Dávid főigazgató beszédet mond a Minősített Közművelődési Intézmény és a Minősített Könyvtár címek átadásán Fotó: Koszticsák Szilárd

Rózsa Dávid, az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatója köszöntőjében a Himnuszról szólva kiemelte: immár 80 éve a nemzeti könyvtáré az a tisztesség, hogy Kölcsey műalkotását őrizze. A magyar kultúra napja alkalmából szervezett rendezvénysorozatukon a Himnusz mellett egy másik emblematikus remekmű, a Szózat eredeti kézirata is látható – tette hozzá. A főigazgató köszönetet mondott azért, hogy az ország első könyvtárában együtt ünnepelhetnek a kulturális akadálymentesítést a testvér-szakterületeken végző könyvtáros és közművelődési szakemberek. Kiemelte: a Minősített Könyvtár Cím és a Könyvtári Minőségi Díj pályázatának lebonyolítását az OSZK egyik pillére, a Könyvtári Intézet végzi.

A Minősített Közművelődési Intézmény és a Minősített Könyvtár címekkel elismert intézmények képviselői  Fotó: Koszticsák Szilárd


Az idén Minősített Könyvtár címet nyert el a siófoki Balatoni Regionális Történeti Kutatóintézet, Könyvtár és Kálmán Imre Emlékház, a Ceglédi Városi Könyvtár, a veszprémi Eötvös Károly Megyei Könyvtár, a mosonmagyaróvári Flesch Károly Közművelődési, Könyvtári, Kulturális és Városmarketing Közhasznú Nonprofit Kft. Huszár Gál Városi Könyvtár, a szentendrei Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár, a hajdúdorogi Mészáros Károly Városi Könyvtár, a bonyhádi Solymár Imre Városi Könyvtár, a soproni Széchenyi István Városi Könyvtár, valamint a Szentes Városi Könyvtár.
Könyvtári Minőségi Díjban részesült a jászberényi Jászkerület Kulturális és Művészeti Közhasznú Nonprofit Kft. Városi Könyvtár, valamint a szolnoki Verseghy Ferenc Könyvtár és Közművelődési Intézmény.
A Minősített Közművelődési Intézmény Cím adományozásában és a teljes minősítési folyamatban kiemelt szerepet tölt be a Nemzeti Művelődési Intézet. A címet az idén tíz szervezet nyerte el.
Elismerésben részesült a debreceni VOKE Egyetértés Művelődési Központja, a szolnoki Verseghy Ferenc Könyvtár és Közművelődési Intézmény, a váci Madách Imre Művelődési, Kulturális és Szolgáltató Nonprofit Kft., a vésztői Sinka István Művelődési Központ, Népfőiskola és Városi Könyvtár, valamint a Tiszaújvárosi Művelődési Központ és Könyvtár.
A címet továbbá elnyerte a dabasi Kossuth Művelődési Központ és Halász Boldizsár Városi Könyvtár, a tiszakécskei Arany János Művelődési Központ és Városi Könyvtár, a Bicskei Egységes Művelődési Központ és Könyvtár Petőfi Művelődési Központ, a Budapest XX. kerületében működő Csili Művelődési Központ, valamint a Büki Művelődési és Sportközpont, Könyvtár.
A minősítés folyamata folytatódik, a Kulturális és Innovációs Minisztérium 2023-ban is meghirdeti a pályázatot, ez évtől már a közösségi színterek számára is.

Borítókép: Hoppál Péter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium kultúráért felelős államtitkára beszédet mond a Minősített Közművelődési Intézmény és a Minősített Könyvtár címek átadásán, a magyar kultúra napja alkalmából rendezett ünnepségen az Országos Széchényi Könyvtárban (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Tündérkert

Nemzedékek nemzettudata szökkent szárba álmodozva a szívünkben kitéphetetlenül élő Erdélyről.

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.