Pezsgés és szenvedély a Muzikumban

– Az egyik vágyam, sőt küldetésem, hogy olyan dalszövegeket írjak, amelyekkel össze tudok kapcsolódni a közönséggel – mondta lapunknak Dolhai Attila Jászai Mari-díjas színművész, érdemes művész, aki színházi szerepei mellett a könnyűzenében is otthonosan mozog. Első lemeze 2006-ban jelent meg, amelyet további hét album követett, legutóbb a Genezis. Ennek az albumnak a szeptemberi budapesti koncertje után a művész ismét színpadra lép zenekarával, hogy új szerzeményeivel vérbeli rockkoncertet varázsoljon január 12-én a Muzikum klubba.

2023. 01. 06. 9:00
null
Fotó: Varady Nikolett Peter Laszlo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Dolhai Attila eddigi pályafutása alatt a musical- és operettirodalom csaknem összes jelentős férfi főszerepét eljátszotta, munkásságát pedig számos díjjal jutalmazták. Ám nemcsak színművészként, hanem énekes-dalszerzőként is bizonyított az elmúlt évtizedekben.

Első lemeze 2006-ban jelent meg Ébredjen a nap címmel, amelyet további hét album követett, legutóbb, 2020-ban a Genezis.

 A 2008-ban megjelent Egy szerelem története a Mahasz top 100-as listájának tizedik helyéig jutott. A Genezis-album dalain túl a korábbi lemezek számaiból is kaphat ízelítőt az, aki ellátogat Dolhai Attila és zenekara január 12-i koncertjére a budapesti Muzikum klubba. Az est különleges apropója Dolhai Attila születésnapja, amelyet – ugyan néhány nap csúszással – az énekes-dalszerző a közönséggel együtt szeretne megünnepelni.
Az album anyaga a pandémia idején született meg, és a művész közelmúltbeli színházi szerepei ihlették. Az István, a király Koppánya visszahozta a színész életébe a rockot – vagy ahogy ő fogalmazott: „újraéledt bennem a lázadó erő” –, míg a Madách Színházban bemutatott Once kapcsán ismét gitárt ragadott.

Sokszor éreztem, hogy nem tudom szavakba önteni azt, ami bennem megfogalmazódott. Ugyanakkor szükség volt számos tanulóútra az életemben ahhoz, hogy bátorságot gyűjtsek, és ki merjek állni mások elé azokkal a gondolatokkal, amelyek nap mint nap foglalkoztatnak. De lényeges az is, hogy mindezeket úgy tudjam művészi formába önteni és közölni, hogy mások is össze tudjanak kapcsolódni ezekkel a gondolatokkal

– mondta lapunknak Dolhai Attila, aki úgy véli, a művészetben – s különösen a rockzenei, könnyűzenei szcénában – az tud igazán érvényesülni, aki a saját gondolatait úgy tudja kifejezni, hogy az találkozzon és megegyezzen mások gondolatával, azaz a közönség magáé­nak érezze. Hangsúlyozta továbbá, hogy ez független a minőségtől, hiszen attól még lehet valami értékes, ha a saját gondolatainkon és érzéseinken alapszik, de ezekkel egyet tud érteni sok ember.

Nagy kihívás, hogy meg tudunk-e valami olyat és úgy fogalmazni, amit a hallgatóság többsége nem mer vagy éppen nem tudna. Éppen ezért az egyik vágyam, sőt küldetésem, hogy olyan dalszövegeket írjak, amelyekkel össze tudok kapcsolódni a közönséggel, és azokat közösen énekeljük. Mind a színházi munka, mind pedig a drámaírás ennek a rögös útnak az eleje

– tette hozzá.

A koncertet – a Genezis-lemez mottójához illően – „pezsgés és szenvedély” jellemzi, stílusa pedig illeszkedik ahhoz a mondanivalóhoz, amelyet az énekes-dalszerző közvetíteni akar: a szabadságvágyát, a szerelem különböző formáit, a szenvedélyét írta bele a dalokba.

A szövegek és a dalok egymásutánisága könnyed, sokszínű utazásra invitálja a szórakozni vágyókat, akiket ezúttal a széksorokkal teli nézőtér csendje helyett egy felszabadult, táncos bulira invitál a banda. – A könnyűzene, azon belül pedig a rockzene alapja, hogy mindenki szabad legyen a saját hangszerén játszva, és ennek most egy nagyon erős ötvözetét érzem a Genezis-albumon. A január 12-i koncerten a közönségnek ezt a varázslatot szeretnénk átadni – árulta el Dolhai Attila.

A számokban felfedezhetjük az énekes-dalszerző kedvenc hard rock gitárhangzásait is, amelyeket tökéletesen kiegészít Derzsi Zsolt vad gitárjátéka. 

Hozzájuk társul Nagy Zsolt „Liszi”, aki a billentyűkön különleges zenei kavalkádot varázsol a hallgatóság elé: a Hammond-orgona hangja keveredik a klasszikus zongora és a vonósok hangzásvilágával. Egy igazi rockkoncerthez a basszus és a dob szolgáltatja az alapokat, előbbi Köpöncei Dániel, míg utóbbi Brandenburg Máté jóvoltából szólal majd meg a Muzikumban.
A január 12-i estre jegyek Dolhai Attila honlapján válthatók.

Borítókép: Dolhai Attila egyik korábbi koncertjén (Fotó: Art&Lens Photography)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.