Születésnapot ünnepel a Budapest Jazz Club

A főváros, mi több, a hazai, sőt az európai dzsesszélet egyik fontos színtere a Budapest Jazz Club, másként a BJC. Susszer Zoltán és Bóna László másfél évtizede a Kossuth Klubban nyitották meg klubjuk kapuját.

Pásztor D. Attila
2023. 01. 05. 6:35
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Múzeum utcai öt esztendő a tapogatózás fél évtizede volt, ekkor ismerték meg a honi dzsesszélet szereplőit, illetve a muzsikusok a két lelkes fiatalembert. 2012 őszétől az egykori Duna, majd Odeon Lloyd mozi épületébe tették át székhelyüket. A költözéskor már rangos fellépőhelyként tartották számon a BJC-t, amelynek színpadán a hazai kiválóságok mellett megannyi világsztár megfordult. Nem véletlen hát az új helyszín, tudniillik annak nézőtere az előző duplája. A koncertek mellett tevékeny részesei lettek a dzsessz-szcénának. A Zeneakadémiá­val együttműködve segítik a tehetséggondozást. Ingyenesen látogatható jam sessionökön a diákok együtt improvizálhatnak a nagyokkal. Megjelentetik a nívós szakmagazint, a DownBeatet, illetve szakmai konferenciákat szerveznek. 
 

A Világsztárok a Budapest Jazz Clubban című sorozatukban olyan óriások muzsikáltak a Hollán Ernő utcában, mint John Scofield, John Patitucci, Mike Stern, Zbigniew Namyslowski, John Abercombie, Bill Frissel, Chris Potter, Kendrick Scott, Lee Konitz, Roy Hargrove, Steve Hackett, John Pizzarelli, Nicholas Payton.A BJC jelenlegi sikerét jól mutatja, hogy januárban közel hatvan eseményt kínálnak a látogatóknak. 

A programok között a koncertek mellett színházi produkciók és családi programok szintúgy helyet kapnak.Az elmúlt években a jam session sorozat olyannyira népszerű lett, hogy jelenleg – egész Európában egyedüli módon – egy-egy rezidensformáció a hét öt napján várja a spontán örömzenélés rajongóit a zenészek és a közönség köreiből egyaránt. 

A koncertek után kezdődő jamek ráadásul ingyenesen látogathatóak, csakúgy, mint a Budapest Jazz Club 15. születésnapja, amely válogatott programmal hívja a dzsesszmuzsika beavatott híveit éppúgy, mint a műfajt még kevésbé ismerő, de az élőzene varázsára fogékony közönséget. 

A január 7-i esten László Attila vezetésével közreműködik az LFZE Big Band. Ez a hangverseny a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a Budapest Jazz Club sokéves együttműködését szimbolikusan is reprezentálja. Az egyetem hallgatói a hazai dzsesszgitározás vezéregyéniségével, a nagyzenekari gyakorlatért több mint harmincöt éve felelős „tanár úrral” az élükön hívják életre a Big Band műfajban rejlő kimeríthetetlen zenei játékosságot. A nagyzenekart követi a Hodek Áron Trió. A mindössze tizenegy éves komáromi Hodek Áron basszusgitáros máris világszerte elismert muzsikus, nemzetközileg jegyzett csodagyerek. Elképesztő sikereire hatéves kora óta figyel ámulattal a nagyvilág. Tehetségére olyan legendás zenészek figyeltek fel, mint Quincy Jones, Lenny Kravitz, Timbaland, Robert Glasper és még sokan mások. 
A közösségi média felületeire feltöltött videóit Chris Brown és Justin Timberlake is megosztotta. Felnőtteket meghazudtoló virtuozitása mellett a tanulással vagy gyakorlással sem elsajátítható „stenk” teszi életkorát meghazudtolóan kiforrott hangvételűvé játékát. A fesztiválhangulatú est programját az Oláh Kálmán Jr. Quartet produkciója zárja. Oláh Kálmán Jr. először édesapja nyomdokain haladt, zongorázni tanult, majd tizenkét éves korában kezdett el szaxofonozni. Formáció­jával a post-bop stílusban érzi magát a legotthonosabban. Az est alkalmával elsősorban a jam sessionök hangulatához leginkább illő dzsessz-­sztenderdeket szólaltatják meg.

Borítókép: A klub egyik legnépszerűbb programja a jam session sorozat (Forrás: Facebook)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.