Jazzritmusra dobban a főváros szíve

A jazz szenvedély, a jazz élet, a jazz játék, a jazz csoda, s erről mi magunk is megbizonyosodhatunk, méghozzá a műfaj első számú sztárjaitól, hiszen április 26-tól május 17-ig idén is megrendezik a Jazzfest Budapestet. Fellép többek között Lizz Wright, Stacey Kent, Avishai Cohen, Simon Phillips, Anouar Brahem, Stanley Clarke és Paal Nilssen-Love.

Magyar Nemzet
2023. 01. 04. 13:00
Sound: Chek Xpo Press Conference
MEXICO-XPO-PRESS-CONFERENCE Fotó: CARLOS TISCHLER
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyszer azt mondta Billy Crystal: „Ez a lényeg a jazzben: szabadon zuhan, a lelkedből jön.” Eleven, zsigeri, s ezt ezt a zenét fogja ünnepelni a magyar főváros csaknem három héten keresztül, ugyanis idén tavasszal ismét felkerülünk a Jazzfest Budapesttel a nemzetközi jazztérképre. A fesztivál városszerte zajlik, koncerttermekben, klubokban, köztereken, köztük például a Budapest Jazz Clubban, az Olasz Kultúrintézetben, a RAM Színházban, az Erkel Színházban, a Zeneakadémián és a Fonó Budai Zeneházban is.
 

A 2022-ben először megszervezett Jazzfest Budapest programjában tizenkét helyszínen 64 koncertet rendeztek, több mint kétszáz előadó részvételével, 

köztük volt a Free Style Chamber Orchestra, valamint John Patitucci és Joey Calderazzo duója. Az idei impozáns programot összeállító kurátori csapatban Mózes Tamara, Lukács Miklós, Borbély Mihály, Mogyoró Kornél, Dés András, Oláh Krisztián és Kleb Attila található.

A nyitónapon Lizz Wright lesz hallható a RAM-ban. Az amerikai énekes és zeneszerző harmadik budapesti fellépésén többek között Ray Charles, Allen Toussaint, Nina Simone, k. d. Lang, Bob Dylan szerzeményeit adja elő új dimenzióba emelve. Budapestre érkezik április 28-án a Nico Morelli Trio is, akik a 20. század eleji francia zeneszerzők harmóniáját ötvözi az afroamerikai jazzmesterek által inspirált virtuóz dallamokkal és szólókkal. Az olasz zongorista formációjában Camillo Pace basszusgitáros és Mimmo Campanale dobos játszik.

Május 2-án a RAM-ban a Simon Phillips Protocol V lép fel. Az élő fúziós dobos több mint négy évtizede járja a világot, 1992-ben lett a Toto dobosa, a csapatban 2014-ig tíz albumon dobolt. Május 3-án, szintén a ugyanott Bugge Wesseltoft norvég zongorista ad koncertet, másnap dobos honfitársa, Paal Nilssen-Love lép fel Circus nevű formációjával a Lumenben. Május 5-én az oudon játszó Anouar Brahem, az arab klasszikus muzsika nagymestere vendégeskedik a Zeneakadémián. Május 6-án a RAM-ban a négyszeres Grammy-díjas amerikai basszusgitáros által vezetett Stanley Clarke N 4 Ever ad koncertet.

Május 7-én a Fonó Budai Zeneházban a lengyel jazz meghatározó alakja, a bőgős Michal Baranski játszik. Az Erkel Színházban lesz hallható május 9-én az Avishai Cohen Trio. Az izraeli nagybőgős legújabb triójával a régi kedvencek mellett számos új szerzeményt is előad. Május 11-én a Fonóban az olasz progresszív kvartett, az Enzo Favata The Crossing hallható. A szintén olasz Stefano Bollani május 12-én az Olasz Intézet színpadára lép. 

A világhírű amerikai énekesnő, Stacey Kent az óbudai Danubia Zenekarral adja elő A Brazilian Night című műsort május 17-én az Erkel Színházban. A műsorban a különleges, világhírű brazil zeneszerző, Antonio Carlos Jobim munkássága előtt tiszteleg.

Borítókép: Simon Phillips (Forrás: Europress/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.