Brüsszeli szoborfesztivál

Szőke Gábor Miklós, valamint Horváth Pál magyar szobrászművészek alkotásai is láthatók a Sculptura címmel Brüsszelben először megrendezett szoborfesztiválon, amely tegnap nyílt meg a Tour et Taxis kiállítótérben.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 02. 11. 18:14
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szobrász- és installációs művészetre fókuszáló fesztivál huszonhárom művész, köztük belga, holland, cseh és magyar szobrászok alkotásait vonultatja fel. Ake Verstraelen, a fesztivál alapítója a megnyitón elmondta, hogy a Sculptura fesztivál a kortárs szobrok és plasztikák legnagyobb időszaki beltéri kiállítása Belgiumban.

Magyar művészek alkotásai láthatók a brüsszeli kiállításon. Fotó: Facebook/Liszt Intézet Brüsszel

A tárlaton Szőke Gábor Miklós kilenc szobra, és az 1957 óta Belgiumban élő Horváth Pál két kompozíciója látható.

 

Az utazástól a felfedezésig mottóval megvalósuló rendezvény a művészeti stílusok széles skáláját, valamint nemzetközileg elismert művészek monumentális és kisebb méretű alkotásait sorakoztatja fel.

 

Szőke Gábor Miklós elmondta, hogy a fesztiválon látható – például a mitológiai állatokat vagy a magyar pulit, illetve a vizát formázó – szobrai művészi tevékenysége elmúlt 15 évének különböző alkotói korszakait mutatják be. A kiállítótér előtt felállított, mintegy 16 tonnás szoborcsoport a banki és tőzsdei világ két emblematikus állata, a bika és a medve harcát ábrázolja.

Szőke Gábor Miklós szobrai. Fotó: Facebook/Liszt Intézet Brüsszel

A corten acélból, valamint rozsdamentes acélból készült, egymásnak feszülő szobrok Budapestre, a Krisztina körútra kerülnek hazaszállításuk után.

Szőke Gábor Miklós az egyik alkotásával. Fotó: Szőke Gábor Miklós

A másik kiállító magyar szobrász, Horváth Pál kiemelte, hogy a tárlaton látható munkái a horizontalitás és a vertikalitás dialógusát, találkozását és örökös összekapcsoltságát mutatják.

Horváth Pál szobra. Fotó: Facebook/Liszt Intézet Brüsszel

A brüsszeli Liszt Intézet közreműködésével első ízben megrendezett kiállítás március 12-ig látogatható a brüsszeli Tour et Taxis kiállítótérben.

 

Borítókép: Szőke Gábor Miklós alkotása (Fotó: Facebook/gabormszoke.com)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.