Elhunyt Juraj Jakubisko szlovák filmrendező

Életének 84. évében péntek éjjel röviddel éjfél előtt Prágában elhunyt Juraj Jakubisko szlovák filmrendező, a hatvanas évekbeli csehszlovák újhullám legendás alakja.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 02. 25. 17:15
Juraj Jakubisko
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Juraj Jakubisko szlovák filmrendező halálhírét szombaton közölte a rendező lánya, Jeanette Jakubisková az RTVS szlovák állami műsorszolgáltatóval.
 

Juraj Jakubisko
A filmrendező 84. életévében hunyt el (Fotó: Wikipédia)

A Kelet Fellinijének is becézett Juraj Jakubisko több tucat játék- és dokumentumfilmet forgatott, és több mint nyolcvan díjat nyert.   Tanulmányait a prágai filmakadémián végezte. A hatvanas évek végén készített filmjeit a prágai tavasz után betiltották, és csak dokumentumfilmeket forgathatott. Csehszlovákia szétválása után Jakubisko Prágában élt.

Juraj Jakubisko legismertebb filmjei között volt Az ezeréves méh (1894), a Hűtlenség szlovák módra (1981), a Holle anyó, amelyben Giulietta Masina, Fellini felesége is szerepelt (1985), az Ülök az ágon és jól érzem magam (1989) és a 2008-ban bemutatott szlovák–cseh–angol–magyar koprodukcióban készült filmdráma, a Báthory – A legenda másik arca. 

A legenda szerint szüzek vérében fürdő Báthory Erzsébetről szóló film 350 millió cseh koronás költségvetésével nem csupán a cseh, de a közép-európai filmművészet egyik legdrágább alkotása volt, és rekordmagas nézettséget ért el a mozikban 2008-ban.

 „Rendkívüli rendezői stílusa bevitte Szlovákiát a nagy filmek világába. A szlovák Fellini, ahogy gyakran hívták, szerette a szabadságot és képzeletet, amelyek nagy szerepet kaptak a filmjeiben” – írta Zuzana Caputová szlovák elnök.

 Ötvenévnyi filmes karrierje során számos életműdíjat kapott, őt választották a 20. század legjobb szlovák rendezőjévé, és életművéért elnyerte a Cseh Oroszlán kitüntetést.

 

Borítókép: Juraj Jakubisko (Fotó: Wikipédia)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.