Koltai Lajos: Semmelweisnek komoly ellenlábasai voltak

Semmelweis Ignác nevét az egész világon ismerik, életéről megannyi filmet forgattak már. Azonban A láthatatlan gyilkos című film egészen új megközelítésből mutatja be az anyák megmentőjét. „Semmelweis története számomra szép embermese arról, hogy valaki megtalálja a saját ösvényét, és mindenáron végigmegy azon” – mondta a rendező, Koltai Lajos a Kultúra.hu-nak adott interjúban.

Magyar Nemzet
2023. 02. 10. 12:45
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Koltai Lajost annak idején Lajos Tamás producer kereste meg Kormos Anett és Maruszki Balázs forgatókönyvével, amelyen Goda Krisztinával dolgoztak. Az operatőr-rendező pedig azonnal érezte, hogy szívesen vászonra vinné ezt a történetet. S bár az elején bajban volt, hogy kikre ossza a főszerepeket, végül Vecsei H. Miklós és Nagy Katica mellett döntött. 

A Semmelweis Ignáctól szóló film egyébként összesen egy évre fókuszál: arra, amikor az orvos rájött, mi okozza az anyák halálát a szülést követően. Koltai Lajos a Kultúra.hu-nak adott interjúban többek között arról is beszélt, A láthatatlan gyilkosban milyen történet társul a nagy felfedezés évéhez:

– Semmelweis a diplomája megszerzése után az Allgemeines Krankenhaus szülészeti osztályára került. A részlegnek rendkívül rossz híre volt a gyakori halálozások miatt. A film nyitójelenetében egy megesett utcalány inkább az ég alatt szülné meg a gyermekét; kézzel-lábbal tiltakozik, mikor a rendőrök erőszakkal beviszik az említett kórházba. Az ő történetét végigkísérjük a filmben. 

Pillanatkép a Semmelweis-film forgatásáról (Fotó: Kurucz Árpád)

Mint mondta, személyesen az foglalkoztatta, hogy minden akadály ellenére miként járja az ember mégis a saját útját.

Ez azért is érdekes, mert egy osztrák bábán, Emmán kívül senki más nem áll a friss diplomás orvos mellé. Az ő karaktere azonban fiktív, de az alkotóknak a dramaturgiai szempontokat is figyelembe kellett venniük. – Emma karaktere rendkívül összetett. Semmelweis mellett áll, sőt idővel vonzalom támad köztük, ám a kórházban mindenki igyekszik őt felhasználni a fiatal sebész elleni küzdelmében. Jóformán érdekesebb szerep, mint Semmelweisé. De visszatérve rá: ezeket a hősöket szerintem érdemes újra és újra megmutatni – magyarázta a rendező.

De megosztotta a véleményét Semmelweis különös, ám rendkívül izgalmas karakteréről is:

 

Annak ellenére, hogy otthon szigorú nevelésben részesült, feljegyezték róla, hogy minderről egy pillanat alatt meg tudott feledkezni, és olyankor minősíthetetlen durvaságokra is hajlamos volt. Miklósnak is ez volt a legnehezebb: megmutatni ezt a temperamentumot, erőt, ami olykor minden átmenet nélkül tör felszínre.

 

Hangsúlyozta, hogy semmiképpen sem szerették volna idealizálni az anyák megmentőjének alakját. – Ő csak annyit szeretne, hogy mindenki végezze a munkáját. Azzal a szenvedéllyel vegyen részt az orvoslásban, segítségnyújtásban, amivel ő létezik – fogalmazott Koltai Lajos. – Semmelweisnek komoly ellenlábasai voltak. A bécsi klinikát vezető Johann Klein egyfolytában akadályokat gördített az útjába. Ez a feszültség, ellentét pedig a filmben is helyet kapott.

 

A karaktereken és a színészek kiválasztásán túl Koltai Lajos a történeti hűségről is beszélt. 

Kiemelte, hogy mindig a film az első. 

Bár törekedtek arra, hogy megidézzék a kort, amelyben a film játszódik, de mégiscsak olyan történetben gondolkodtak, amelyik mindenkihez szól.  – Éppen ezért a látványvilágot tekintve is van néhány évtizedes tolerancia. Ami döbbenetes volt számomra, hogy a Semmelweis Egyetem Anatómiai Intézetében még akad egy előadóterem, amely a 19. század második felében épült, és tökéletesen megfelelt a bécsi oktatás helyszíneként – tette hozzá.

Koltai Lajos beszélt a jelmez- és díszlettervekről és arról, hogy Semmelweis kalandos életének mely állomásaival dolgozik a forgatókönyv, s a kimaradt életszakaszok jelentőségéről is.

A teljes interjú ITT olvasható. 

 

Borítókép: Nagy Katica, Koltai Lajos és Vecsei H. Miklós (Fotó: Baski Sándor)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.