Mit csinál a storyboard művész?

A Hadik egy sodró kalandfilm, amely a történelem egyik legdicsőbb, sajnálatos módon kevésbé ismert és tárgyalt mozzanatát dolgozza fel Hadik András merész berlini portyájának és a legendás 24 darab balkezes kesztyű történetének felelevenítésével. A produkció március 9-től érkezik a mozikba igazi sztárparádéval és látványos akciójelenetekkel. A jelenet megtervezésében kulcsszerepük van a filmkészítés során a storyboard művészeknek. E szakma feladatköreiről a Hadik című film kapcsán Pálmai Tamás beszél a ma esti Svenkben.

Magyar Nemzet
2023. 02. 25. 10:30
hadik
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A HírTV Svenk című műsora ma este 22.50-kor kezdődik, melyben ezúttal szó lesz többek között egy izgalmas mozgóképes szakmáról, a storyboard-készítésről is a Hadik-film kapcsán. 

storyboard művész
A Hadik című kalandfilm március 9-től látható a mozikban (Fotó: Vertigo Media)

A filmkészítésnek a tervrajza mint a nulladik fázis, úgy működik. Egy közös formanyelv, ami segít abban, hogy különböző részlegekben dolgozó emberek ugyanazt lássák, ugyanarról beszéljenek, és pontosan lássák, mi a célja egy ilyen tervezetnek

– magyarázza Pálmai Tamás storyboard művész.

A storyboard akkor fontos a filmkészítés folyamatában, amikor például nagyszámú kellékkel, statisztával vagy éppen bonyolult kameramozgással dolgozik egy produkció. 

A szakember szerint ilyen esetekben szinte elengedhetetlen a storyboardok megléte.

– Olyan, mint egy képregény. A filmes formanyelv képregényre átfordított szekvenciákban – tehát jelenetekben gondolkodó –, egymás után panelokként következő rajzos formája. Ez lehet egyszerű, ami csak a tömegekre koncentrál vagy arra, hogy melyik szereplő honnan hova tart. De lehet nagyon részletes, amikor már tudjuk, hogy fontos, hogy melyik színész hogy néz ki: tudjuk azonosítani, hogy ő kicsoda, tudjuk azonosítani a jelenetben. S nagyon fontos akkor, amikor nem létező dolgokat kell megrajzolni.

A storyboard nem önálló műfaj. Mindig egymásra utalt emberek dolgoznak a feladaton, akik ugyanazzal a vízióval rendelkeznek. Kell hozzá ugyanis egy forgatókönyv, majd egy rendező, aki interpretálja a történetet. A storyboard művész pedig figyelembe veszi a rendező, az operatőr, a kaszkadőr és a vizuális effektekkel dolgozó szakember véleményét is.

A Svenkben bepillantást nyerhetünk a Hadikhoz készült storyboardokba is, hiszen a mozikba március 9-én kerülő kalandfilm igencsak bővelkedik mozgalmas jelenetekben.

 

Borítókép: Jelenetfotó a Hadik című filmből (Fotó: Vertigo Media)

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.