Puritánabb hangszereléssel viszik színre a János vitézt

A János vitéz című daljáték 1904-es király színházi bemutatója óta igazi közönségkedvenc. Kacsóh Pongrác műve Petőfi Sándor azonos című elbeszélő költeménye alapján készült, 1931-es operaházi bemutatója óta pedig szinte nincs olyan évad, hogy a műsortervből kimaradt volna, idén pedig a költő születésének kétszázadik évfordulóját segít méltó módon megünnepelni. Ezúttal Szabó Máté rendezésében, az Andrássy úti Ybl-palotában láthatja az előadást a nagyérdemű március 10-én és 12-én.

2023. 02. 24. 17:30
BRETZ Gábor; BONCSÉR Gergely; GYÜDI Melitta; SZABÓ Máté; KACSÓH Pongrác; PETÕFI Sándor; SZEMERE Zita; KÁLNAY Zsófia; ÓKOVÁCS Szilveszter; KESSELYÁK Gergely
Budapest, 2023. február 24. Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház fõigazgatója, Gyüdi Melitta protokollfõnök, Szabó Máté rendezõ, Kesselyák Gergely elsõ karmester, valamint Boncsér Gergely, Bretz Gábor, Szemere Zita és Kálnay Zsófia operaénekesek (b-j) a Kacsóh Pongrác János vitéz címû daljátékának bemutatója alkalmából tartott sajtótájékoztatón az Eiffel Mûhelyházban 2023. február 24-én. Petõfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából Szabó Máté új rendezésében állítja színpadra a daljáték õsváltozatát a Magyar Állami Operaház. A produkciót az idei évadban két alkalommal, március 10-én és 12-én láthatja a közönség. MTI/Mónus Márton Fotó: MTI/Mónus Márton
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kacsóh Pongrác János vitéz című daljátékának előbemutatóját Szabó Máté rendezésében március 10-én tartja a Magyar Állami Operaház. Petőfi Sándor elbeszélő költeményének zenés színházi adaptációja máig népszerű a felnőttek és a gyermekek körében egyaránt. Az alkalom lehetőséget ad egyúttal a dalszínháznak arra is, hogy méltóképpen emlékezzen meg a költő születésének kétszázadik évfordulójáról.

János vitéz
Ókovács Szilveszter és Szemere Zita operaénekes a János vitéz sajtótájékoztatóján.                      Fotó: MTI/Mónus Márton

Az előbemutató kapcsán tartott péntek délelőtti sajtóeseményen a rendező a koncepció kapcsán elmondta:

Mindazt a  fájdalmat és különös mélységet, ami ebben a mesében van, valahogy felnőtt fejjel nagyobb dimenzióban tudjuk esetleg érzékeltetni. Az előadás ezenkívül egy játékos vizuális világ megteremtésére is vállalkozik, amihez a háttérben egy különleges 3D-s látványvilág társul.

– Tanúi lehetünk annak, hogy miként indul el az ember fantáziájában egy történet – magyarázta Szabó Máté. Hozzátette, ez olyan, amikor adott egy tiszta papírlap, amire különböző színekkel különböző vonalakat húzunk, amelyek együttesen már egy egészen új világot teremtenek. A rendező megemlítette alkotótársait is. 

Mint mondta, az animációért Huszár Dániel, Berkes Bálint és Czeglédi Zsombor felel, a díszlettervek Horesnyi Balázs, a jelmeztervek pedig Füzér Anni munkáját dicsérik. Koreográfusként Vári Bertalan működik közre.

A János vitéz daljáték puritánabb hangszerelésben

Az előadás egyébként a megszokott, azaz túlburjánzó, romantikus hangszerelés helyett egy egyszerűbb, puritánabb hangszereléssel és kisebb zenekarral kerül újra operaházi színpadra, amelyről már Kesselyák Gergely, az Operaház első karmestere beszélt: – Előveszünk egy új verziót, mondjuk úgy, hogy zeneileg egyfajta ősverziót. Hozzáteszem, hogy ez – mint kiderült – nem létezik, de mégis lehetséges valamit annak hívni. Rácz Márton MMA-ösztöndíjasként foglalkozott az operettek eredeti zenekari anyagainak felkutatásával, ám ez igencsak nehézkes ezeknél a daraboknál. Hiszen tudjuk a János vitéznél is, hogy Kacsóh Pongrác megírta a művet, majd valaki más meghangszerelte, ám az ősbemutatóra Fedák Sári miatt, aki a címszereplőt alakította, bizonyos dolgokat transzponálni kellett.

Ókovács Szilveszter, az Operaház megbízott főigazgatója hangsúlyozta, hogy fontos a kulturális intézménynek a népoperai pillér, s hogy a daljáték az a műfaj, ami széles társadalmi rétegeket tud megszólítani, közérthető, mégis minőségi muzsika. 

Mint kiemelte, a Petőfi Sándor művéből készült daljáték igazi helye az Erkel Színházban van, azonban a Petőfi-bicentenárium egy olyan különleges esemény, amelynek alkalmából a magyar kultúrának ez az ikonikus alkotása két estére a március 15-i nemzeti ünnep időszakában az Operaház színpadán kaphat helyet. Ókovács Szilveszter felidézte, hogy a Kacsóh Pongrác által partitúrába hangszerelt műalkotásnak készült Kenessey Jenő, majd később Dénes István általi átigazításokkal egy másik verziója is, azonban ezúttal két rövidebb részlet kivételével ismét a daljáték ősváltozatát hallhatják az érdeklődők.

A darabot 2023 őszén az Erkel Színházban láthatja újra a közönség

– tette hozzá.

Szereplők és az alkotófolyamat

A címszerepben Boncsér Gergely debütál, míg Iluskát Kálnay Zsófia formálja meg. Bagót Bretz Gábor, a francia királykisasszonyt pedig Szemere Zita alakítja.

 A sajtóeseményen részt vettek az említett művészek is, akik a felkészülésről is megosztották a tapasztalataikat.

– Semmilyen tapasztalatom nem volt korábban a karakterrel és a darabbal sem, ezt pedig szerencsének éltem meg az alkotófolyamat alatt – mondta Boncsér Gergely. Majd hozzátette, hogy sikerült egy olyan alkotói csapatba és szereposztásba kerülnie, ahol felfedezhette a Kacsóh-műben rejlő lehetőségeket.

A karmester úr azzal kezdte az első olvasópróbát, hogy ez egy remekmű, és tényleg az

– fűzte hozzá a tenor.

Kálnay Zsófia pedig elmondta, hogy habár annak idején a János vitéz volt az első operai élménye, és korábban nem volt egyáltalán szerepálma Iluska, nagyon élvezi a próbákat. 

Az alkotók arra is kitértek, hogy a János vitéz daljátékban annyiféle szín és játékosság van, hogy tényleg minden korosztály számára minőségi kikapcsolódás nyújt. Az előbemutatót kétszer, március 10-én és 12-én tűzi műsorára a budapesti dalszínház.

Borítókép: A János vitéz című daljáték sajtótájékoztatójának résztvevői (Fotó: MTI/Mónus Márton)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.