időjárás 9°C Beáta , Izolda 2023. március 22.
logo

Ennyibe kerül az orosz-ukrán háború a világgazdaságnak + videó

Háromkötetes gyűjteményben jelent meg Petőfi Sándor összes műve

Minden, amit Petőfi írt

Magyar Nemzet
2023.01.01. 08:40 2023.01.03. 12:53
Minden, amit Petőfi írt

Petőfi Sándor az 1822. december 31-éről 1823. január 1-jére virradó éjszakán született. A kiváló magyar lírikus emlékezetére idézzük itt meg azzal, hogy felhívjuk a figyelmet egy közelmúltban megjelent gyűjteményes munkára, mely versei mellett prózai szövegeit, fordításait, publicisztikáit is tartalmazza.

A több mint 850 verset alkotó Petőfi Sándorról, mint a romantikus magyar költészet zseniális költőjéről szokás beszélni, versei szinte velünk élnek, lírája úgy olvadt bele a magyar nyelvbe, hogy sokszor nem is tudjuk Petőfi egy-egy verséből származó gondolatot, szófordulatot használunk.

Kevéssé ismert, hogy költőnk verselése mellett újságíróként is dolgozott. A Regélő pesti divatlap szerkesztője volt, de műfordítóként is remekműveket hagyott ránk. Beszélt németül, angolul, franciául, Shelley verseitől a Robin Hoodig mindent fordított.

Érdemes tehát belelapozni abba a három részből álló – Petőfi Sándor összes versei, Petőfi Sándor összes prózai írása és levelezése és Petőfi Sándor próza- és drámafordításai – kiadványcsomagba, amely az Osiris Kiadónál jelent meg a bicentenárium alkalmából.

 

A gyűjteményben a szerkesztők a 27 éves korában elhunyt költő így összes kétezer oldalt kitevő, minden papírra vetett sorát, betűjét közreadják, ráadásul műfajok szerint úgy, hogy a szerkesztési rendszer nagyban segítse a legendás lírikus művészetének megismerését. A rendkívül gazdag életmű így egyben áll a széles közönség előtt, tényleg minden, amit a XIX. századi klasszikus leírt.

Petőfi Sándor összes prózai írása és levelezése, valamint próza- és drámafordításai Szalisznyó Lilla és Zentai Mária irodalomtörténészek szerkesztésében jelent meg, összes versei pedig Kerényi Ferenc szerkesztésében, aki a költő tudományos igényű kiadásának több mint egy évtizede szerkesztője és sajtó alá rendezője.

A Nemzeti Kulturális Alap honlapján így ajánlja a könyveket: 

E három kiadvány szinte Petőfi összes művét tartalmazza, és talán a legfontosabb kötetek, hisz Petőfi Sándor költészete és írásművészete kizárólag Petőfi-szövegek olvasásán keresztül közelíthető meg. Izgalmas, hogy a nem egészen 27 éves korában meghalt költő által írt versek, prózai szövegek, regények, drámák és próza-, regény- és drámafordítások a jelen kiadásokban több mint kétezer oldalt töltenek meg.

A megjelent műveket és monográfiákat recepciós kötetek egészítik ki, amelyekbe összerendezik az elmúlt 200 év legfontosabb tanulmányait.


Borítókép: Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) főigazgatója, a Nemzeti Kulturális Alap Petőfi 200 és az NKA Magyar Géniusz Program Ideiglenes Kollégiuma vezetője a kötetek bemutatóján (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)


 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.