Egyre több történelmi magyar film készül

A baloldal által sokat támadott Blokád című filmről, a közelmúltat feldolgozó alkotások szerepéről, valamint a magyar filmipar helyzetéről is beszélt Káel Csaba, a magyar nemzeti mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos az Origónak adott interjúban.

Magyar Nemzet
2022. 12. 30. 20:47
magyar.film.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha megnézzük az idén bemutatott magyar filmek tematikáját, akkor látjuk, hazánkban egyre több történelmi alkotás készül. Káel Csaba filmügyi kormánybiztos az Origónak adott interjúban a Blokád című film kapcsán beszélt a filmgyártás új irányáról és feladatáról. 

Mint mondta, a XXI. században a mozgókép adta eszközökkel lehetséges leginkább átélhetően közvetíteni a múlt tapasztalatait, történelmi eseményeket, amely egyben alkalmas a jelenünk bemutatására is. 

 

A történelmi filmeket illetően még mindig nagy az adósságunk

– hangsúlyozta, ám a Nemzeti Filmintézet éppen e hiátus betöltésére vállalkozik.

A Blokád pedig az említett új irányt erősíti, bár a magyar baloldaltól mégis rendkívül sok támadást kapott, világított rá a riporter. Káel Csaba erre reagálva elmondta, a Blokád a régmúlt egy nagyon fontos történését dolgozza fel, s természetes, hogy a minden történelmi film körül lesznek véleménykülönbségek vagy akár politikai csatározások.

A rendszerváltozást feldolgozó filmek létjogosultságát a Dunán karácsonykor debütált Aranybulla tévésorozat példájával szemléltette: 
– Az Aranybulláról sokan tudnak, mert érettségi tétel, könnyen megjegyezhető évszám, de hogy miért kellett, hogy létrejöjjön, mi volt az a történelmi és társadalmi közeg, ami szükségszerűvé tette, azt kevesen tudják. Ugyanez a helyzet a rendszerváltással is: ha nem meséljük el, hogy milyen börtön volt számunkra a szocializmus, és nem meséljük el azokat az érzéseket, nem mutatjuk meg azt a világot, amiből szabadulni szerettünk volna és teljesen reménytelennek tűnt, hogy kiszabaduljunk, akkor nem fogják megérteni a jelentőségét. Száraz történelmi adat lesz, nem kapnak hozzá megfelelő érzelmi és gondolati tápanyagot, nem látják, hogy ennek miért kellett megtörténnie, és miért olyan nagyszerű, hogy megtörtént, és a jelenünkre is hatással van.

A Blokád kapcsán felmerült az ElkXrtuk című film is, s az, a kormánybiztos mennyire tartja fontosnak, hogy a magyar film a jelenkori politikusokról is beszéljen. Káel Csaba egyértelmű választ adott: ha a sorsuk kiemelkedő, akkor fontos, hogy filmre vigyük, feldolgozzuk és megörökítsük.

 

Szó esett még a magyar filmipar felkészültségéről, már ami a történelmi magyar filmek gyártásához szükséges technikai apparátust jelenti. Egy történelmi kosztümös film ugyanis nagy kihívás, de hazánk nemcsak a magyar, de a külföldi szakembereket is világszínvonalon kiszolgálja. 

Mondhatom, hogy kivételesen szerencsés helyzetben vagyunk. Az elmúlt időszakban Budapest lett Európa legnagyobb filmgyártó bázisa London után, az élvonalbeli gyártók nálunk forgatnak a legfelkapottabb világsztárokkal. Rengeteg külföldi produkció készül itt, és mindegyiknek az a visszajelzése, hogy elképesztő jó Magyarországon filmezni

– hangsúlyozta Káel Csaba.

Bár a filmipar nagyot változott az elmúlt évtizedekben, a  magyar filmszektor folyamatosan fejlődik, az elmúlt hat-nyolc év sikerei pedig figyelemre méltók. A filmbiztos elmondta, a Nemzeti Filmintézet azon van, hogy ezt az utat folytassa. 

Káel Csaba kiemelte:

Nagyon sikeres évet zártunk: idén is csúcsot dönt az ágazati bevétel: a regisztrált összköltés meghaladja a 250 milliárd forintot, ami 20 százalékos növekedés a tavalyihoz képest.

A teljes interjú ITT érhető el.

 

Borítókép: Káel Csaba filmügyi kormánybiztos (Fotó: Magyar.film.hu)

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.