Böjte Csaba: A pápa nagyra értékeli, hogy Magyarország a béke szigete

Az identitáskrízis elérte a hazai keresztény közösségeket is, Böjte Csaba ferences szerzetes ennek ellenére optimista, mert szerinte kontinensünk gondolkodását alapvetően ma is Jézus tanítása formálja. A szerzetes Mandinernek adott interjújában szó volt a békekeresésről, a papi szolgálatot otthagyókról, a biztatás lelkületéről és a balról jövő kritikákról.

Magyar Nemzet
2023. 03. 31. 10:59
BÖJTE Csaba
Torockó, 2019. október 23. Böjte Csaba ferences rendi szerzetes, az árva gyermekeket gondozó Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója Erdélyben, a torockói Kis Szent Teréz Gyermekvédelmi Központban 2019. október 23-án. Ezen a napon Novák Katalin, az Emberi Erõforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelõs államtitkára és Böjte Csaba meglátogatta a központot. MTI/Biró István Fotó: Biró István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kereszténység és a keresztény Európa megvan és tovább fog fejlődni. Nincs más szellemi hazánk, csak a kereszténység – hangsúlyozta Böjte Csaba a Mandinernek adott interjújában kontinensünk keresztény hitének jövője kapcsán. 

A közeljövőre vonatkozó tervei kapcsán elárulta, hogy zarándoklatot tervez a Nyugat-Európai kereszténység egyik bölcsőjébe, Aachenbe, ahová lehetőleg több száz zarándokkal elkísérnék Erdő Péter bíborost a július 13-án tartandó egyházi ünnepre. 

Nézzük meg, mennyi kakaó van ebben a nyugati kereszténységben, énekeltessük meg őket!

 – mondta Böjte Csaba a közelgő zarándoklata kapcsán. 

A ferences szerzetes egyébként folyamatosan utazik Európában, ahol évtizedek óta hirdeti az „emberi katedrálisok” építését, vagyis a Dévai Szent Ferenc Alapítványban végzett árvákat segítő munkáját és az ott szerzett tapasztalatait. Elárulta, hogy voltak olyan gyerekek, akiket becsületből fogadott be, mert nem akart nemet mondani, pedig minden érv ellenük szólt. Ők ma már felnőttek, négy-öt gyermekes családanyák, családapák, akik megállják a helyüket, többükből munkatársa lett, akik jól és szeretettel végzik a maguk feladatát, rájuk mer bízni gyermekotthonokat. Amikor látja, hogy a megélt hitből élet fakad, az erőt ad ahhoz, hogy még komolyabban vegye Krisztus tanítását, amely őt is lelkesíti.

Ferenc pápa közelgő budapesti látogatása kapcsán Böjte Csaba elmondta, hogy gyerekekkel és felnőtt zarándokokkal fog részt venni az eseményen. Úgy véli, az egyházfő tanításának középpontjában a béke lesz. Európában kevés ország beszél a békéről.

Megdöbbent, amikor megtudta, hogy Ukrajnában nem szabad a békéért imádkozni, csakis a győzelemért. De hála Istennek, Magyarország a béke szigete, ezt pedig a pápa nagyra értékeli

– hangsúlyozta Böjte Csaba.

A ferences szerint az egyik ok, amiért a pápa ellátogat hozzánk, országunk következetes kiállása a békéért. 

Nagyon örülnék, ha a béke mozgalmának zászlaját együtt magasba tudnánk emelni Budapesten. Elég nagy ez a világ ahhoz, hogy nyolcmilliárd ember békésen éljen rajta – nyilatkozta Böjte Csaba ferences szerzetes a Mandinernek adott interjújában.

Borítókép: Böjte Csaba ferences rendi szerzetes (Fotó: MTI/Biró István)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.