Elemér 2024. február 28.
logo

Versmaraton után prózamaraton

Magyar Nemzet
2023.03.06. 16:50 2023.03.06. 17:02
Versmaraton után prózamaraton

A Magyar Írószövetség, a Magyar Napló Kiadó, az MTVA és a Thália Színház összefogásával új programsorozat – amelynek része a Prózamaraton – népszerűsíti a magyar nyelvű novellairodalom legfrissebb alkotásait, megszólítva az irodalom-, színház- és filmkedvelő közönséget.

Irodalmi reklámfilmpályázat, PrózaPódium középiskolás színjátszókkal, egész napos felolvasás. Mindez a Prózamaraton kínálata, amely februártól szeptember végéig irányítja a figyelmet a kortárs magyar novellairodalom alkotóira és alkotásaira, s ösztönzi aktivitásra az érdeklődőket, hasonlóan az immár 2010 óta zajló Versmaratonhoz.

prózamaraton
Az idei Prózamaraton című rendezvényre harmincöt szerző írásait válogatta be Erős Kinga kritikus, a Magyar Írószövetség elnöke Fotó: Kurucz Árpád

 

Az év novellái 2023 antológia adja a Prózamaraton alapját

A Prózamaraton alapját Az év novellái 2023 antológia adja, amelybe harmincöt szerző írásait válogatta be Erős Kinga kritikus, a Magyar Írószövetség elnöke és Bíró Gergely szerkesztő, a Magyar Napló folyóirat főszerkesztő-helyettese. A 2002 óta minden évben megjelenő antológia novelláit idén nyomtatott és online folyóiratokból (Bárka, Előretolt Helyőrség, Eső, Élet és Irodalom, Hitel, Irodalmi Jelen, Jelenkor, Kortárs, Magyar Napló, Országút, Székelyföld), valamint tavaly megjelent novelláskötetekből válogatták.

 

Az antológia szerzői: Marosi Gyula, Hegedűs Imre János, Mezey Katalin, Patócs Molnár János, Zöldy Pál, Majoros Sándor, Juhász Zsuzsanna, Száraz Miklós György, Kontra Ferenc, Horváth (EÖ) Tamás, Sütő-Nagy Zsolt, Szántó T. Gábor, Ficsku Pál, Győry Domonkos, Mirtse Zsuzsa, Kötter Tamás, Mátyus Melinda, Tallér Edina, Megyeri Edit Tünde, Balogh Robert, Kiss Judit Ágnes, Molnár Sára, Burns Katalin, Győrffy Ákos, Nádasi Krisztina, Zsidó Ferenc, Gerzsenyi Gabriella, Sárfi N. Adrienn, Szilágyi-Nagy Ildikó, Nattán-Angeli Nóra, Jánoki-Kis Viktória, Regős Mátyás, Vörös Anna, Vida Krisztina, Sarnyai Benedek Máté.

 

Szeptember 21-én délelőtt tíz és este nyolc között (a magyar dráma napja alkalmából) az antológiában szereplő szerzők – a Versmaratonhoz hasonlóan – óránkénti bontásban kerülnek színpadra, ahol az MTVA műsorvezetői beszélgetnek velük szakmai életükről, műveikről, és minden szerző felolvas egy részletet a művéből.

 

Kísérő rendezvények középiskolásoknak

A Thália Színház partnerségével a szervezők egy új programsorozatot indítanak PrózaPódium elnevezéssel. Ennek keretében középiskolai színjátszó csoportok részére pályázatot hirdetnek Az év novellái 2023 antológiában olvasható írások színrevitelére. A legfeljebb húszperces darabról készült felvételek alapján a szakmai zsűri kiválasztja az öt döntőbe jutó produkciót.

A döntősöknek a zsűri tagjai személyes konzultációs lehetőségeket is biztosítanak a darab betanulása során a Thália Télikert színpadán, ahol a döntő zajlik. A zsűri tagjai: Gubás Gabi színművész, Csőre Gábor színművész, Zsiga Kristóf, a Magyar Napló Kiadó képviselője. Beadási határidő május 18., a döntő szeptember 16-án lesz (a magyar dráma napja előtti szombaton), a beérkezett pályázatok zsűrizését pedig június 7-én tartják.

 

Irodalmi reklámfilmpályázat is indul

Minden irodalombarát számára pályázatot hirdet a Magyar Írószövetség Irodalmi reklámfilmpályázat címmel, amelyben azt kérik, hogy az antológiában szereplő legkedvesebb novelláikról készítsenek kreatív ajánlót, egyfajta rövid – legfeljebb 120 másodperces – reklámfilmet, amely bemutatja, érdekessé teszi, ajánlja a novellát. A pályázatra bárki jelentkezhet, technikai megkötések nélkül. A zsűri tagjai: Erős Kinga, a Magyar Írószövetség elnöke, Bíró Gergely, az antológia szerkesztője, Szentmártoni Anna, a Magyar Napló Kiadó képviselője. Beadási határidő: május 5. A beérkezett pályázatok zsűrizése, eredményhirdetése május 20-án lesz.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Komka Péter)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.