A sztyeppei népek kultúrája

Sós-tejes mongol teát is ihattak azok a nézők, akik ellátogattak a Fővárosi Nagycirkusz A sztyeppe illata című előadása előtt rendezett azonos című kiállításának megnyitójára. Sőt, a cirkusz épülete előtt felállított sátorban a sztyeppe jellegzetes illatával is megismerkedhettek az érdeklődők.

2023. 04. 09. 11:00
cirkusz
2023.04.05 BUdapest cirkusz Fotó: Kurucz Árpád Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rendhagyó cirkuszi premiert tartott a Fővárosi Nagycirkusz. Egy egzotikus világba, a vadregényes keleti tájakra repített minket A sztyeppe illata című előadás, amelyet Fekete Péter, a Fővárosi Nagycirkusz igazgatója rendezett. Türkmén, üzbég, mongol, kazah, magyar és ukrán artistaművészek működnek közre a varázslatos produkcióban, amelynek egyik célja, hogy hidat képezzen a magyar és más népek kultúrája között.

cirkusz
Az előadás célja, hogy  hidat képezzen a magyarok és más népek kultúrája között Fotó: Kurucz Árpád

 

A premier előtt az előadással azonos címmel nyílt kiállítást a cirkusz épülete előtt felállított jurtában lehetett megtekinteni, ahol még a sztyeppe illatát is megidézték a szervezők.

– Rendhagyó cirkuszi premier, hiszen ehhez nem szokott párosulni kiállítás. De akkor, amikor a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ úgy döntött öt évvel ezelőtt, hogy Európa vezető cirkuszművészeti központja lesz, akkor ennek része az is, hogy a tudományos hátteret is olyan stabillá tesszük

 – köszöntötte a megnyitón a látogatókat Fekete Péter. Hozzátette, hogy amikor kiderült, hogy a legújabb előadásban a sztyeppei népekkel foglalkoznak, Joó Emese muzeológust, a Magyar Cirkuszművészeti Múzeum igazgatóját arra kérte, hogy a témát tudományosan is járják körül: –  Nézzük meg, hogy élnek. Nézzük meg, hogy a mi honfoglaló őseink mit hoztak magukkal onnan. Ennek az egyik állomása, hogy most itt áll egy jurta, hogy azok a fiatalok, azok a nézők, akik fél éven keresztül eljönnek a cirkuszba megnézni ezt a produkciót, az előadás előtt betörhetnek ebbe a jurtába és megismerkedhetnek a sztyeppe illatával. 

cirkusz
A jurtában kihelyezett molinókról ismerhetjük meg a sztyeppei népek kultúráját Fotó: Kurucz Árpád

Sántha István szociálpszichológus, az ELKH Néprajztudományi Intézet, Bölcsészettudományi Kutatóközpont tudományos főmunkatársa elmondta, hogy a szervezőkkel olyan atmoszférát szerettek volna teremteni a jurtában, mint amilyet a Mongóliában töltött évei alatt megtapasztalt. – Amit iszunk, az egy mongóliai instant tea, tejes tea, méghozzá pirított árpával. Ízesített tejes tea és ennek a különböző változatai, minden egyes kancsó egy kicsit más és mindegyik egy kicsit meg van sózva, mert ettől jönnek ki az ízek – osztotta meg az érdeklődőkkel a kutató.

 

Borítókép: Fekete Péter köszönti A sztyeppe illata című kiállítás résztvevőit (Fotó: Kurucz Árpád)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.