A veszélyes járvány neve, Macbeth

William Shakespeare Macbeth című művét későbbi időpontban állítja színpadra Ratan Thiyam rendező a 10. színházi olimpián a MITEM keretein belül. A manipuri régióban pusztító árvizek miatt a Chorus Repertory Theatre társulat nem tudta időben előkészíteni európai utazását. Ezért a május 3-ra és május 4-re a Nemzeti Színházba meghirdetett előadásokat június 6-ra és június 7-re kellett átütemezni, a május 6-ra a dunaújvárosi Bartók Színházba tervezett előadást pedig le kellett mondani. A megváltott jegyek az új időpontokra érvényesek, vagy a jegypénztárban május 15-ig visszaválthatók.

Magyar Nemzet
Forrás: Szinhaz.org2023. 04. 19. 20:00
Macbeth
Forrás: Szinhaz.org
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Macbeth egy betegség, egy veszélyes járvány neve. A betegség jellegzetes tünetei: féktelen vágy, kapzsiság, erőszakos viselkedés. E tünetek diagnosztizálását nehezíti, hogy a felszín helyett a romlott, beteg elme rejtekében csíráznak ki.

Macbeth
A Macbeth című előadást a Chorus Repertory Theatre társulat állítja színpadra. Fotó: Szinhaz.org

Macbeth az emberi nem legrútabb megjelenési formája a mai világban

A betegség egy titkos és veszélyes, bonyolult felbujtó-összeesküvő terv formájában sarjad és halad előre. Végül szárba szökkenve az emberiség erőszakos elpusztításához vezet. A veszélyes betegség felszámolása érdekében hozott irodalmi, művészeti, tudományos és vallási intézkedések ezidáig nem hatoltak el a betegség gócpontjaként működő elme belsejébe. Macbeth az emberi nem legrútabb megjelenési formája a mai világban.

A nagy hatású színész-rendező

Ratan Thiyam 1948-ban született, író, rendező, tervező, zenész, festő és színész. Tanulmányait 1971-ben kezdte meg a Delhiben működő Nemzeti Színművészeti Akadémián, amelynek dékáni tisztségét 2013 és 2017 között töltötte be. Az általa 1976-ban alapított Chorus Repertory Theatre India egyik legelismertebb kortárs színházi társulata. A társulat India legészakkeletibb régiójában, Manipur államban található bázisa időközben a kortárs színház nemzetközi központjává nőtte ki magát.

Ratan Thiyam a színházi olimpia nemzetközi bizottságának tagja, ő volt a 8. színházi olimpia művészeti vezetője. Nagy hatású színész-rendezőként tartják számon.

 

Programok, rekordok, riportok a Kultúrnemzet színházi olimpiai gyűjtőoldalán! Kattintson IDE!

Borítókép: Jelenet a Macbeth című előadásból (Forrás: Szinhaz.org)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.