Brahms-szonáták csendülnek fel két városban

Johannes Brahms német zeneszerző sokszínű arcát ismerheti meg a közönség Balázs János zongoraművész és Kelemen Barnabás hegedűművész előadásában áprilisban két koncerten. Hazánk Kossuth-díjas művészeinek játékát április 26-án a budapesti Magyar Zene Házában, április 28-án pedig a pécsi Kodály Központban hallhatjuk.

Magyar Nemzet
2023. 04. 18. 9:00
Brahms-szonáták
20230228 Budapest A Fesztivál Akadémia Budapest sajtótájékoztatója. fotó: Teknős Miklós (TEK) Magyar Nemzet képen: Kelemen Barnabás, hegedűművész, a Fesztivál Akadémia Budapest alapítója Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Cziffra-fesztivál programjában megvalósuló budapesti koncerten Brahms hegedű-zongora szonátáiba ad betekintést a két zenész, amelyeket a zeneszerző csak jóval az első magyar táncok után kezdett komponálni. A hagyományos formába öntött zsenialitása elsősorban az utánozhatatlan, rendkívül érzékeny érzelmi töltetben mutatkozik meg.

Brahms-szonáták
Brahms-szonáták hangzanak el Balázs János (képünkön) és Kelemen Barnabás előadásában Fotó: Kondella Mihály

Brahms-szonáták különleges bakelitlemezen

Az előadóknak különleges kihívást, a hallgatóságnak feledhetetlen utazást jelent a három szonáta egymás utáni megszólalása. Annál is inkább, hiszen ezen az estén Kelemen Barnabás és Balázs János tolmácsolja, míg a koncert záródarabját, a Magyar táncokat Balogh Kálmán cimbalomjátéka teszi még izgalmasabbá és eredetibbé.

Április 28-án a Fesztivál Akadémia Budapest szervezésében a pécsi közönséghez is eljut Brahms művészete: összes hegedű-zongorára írott szonátája, valamint a Magyar táncok és a Scherzo a pécsi Kodály Központban csendül fel.

A hangverseny egyben élő lemezfelvétel is, amely a Hunnia Records kiadványaként jelenik meg különleges bakelitlemezként. Magyarország két nagy zenei fesztiváljának – a Fesztivál Akadémia Budapest és a Cziffra-fesztivál – alapító művészeti vezetőinek, Kelemen Barnabásnak és Balázs Jánosnak ez lesz az első közös lemeze.

A műsorról Kelemen Barnabás és Balázs János úgy fogalmazott:

Brahms rajongva imádta a cigányzenét, Magyarországi utazásai mellett gyakran titokban is járt hazánkban. Volt egy rejtett lakása Budapesten. A magyar cigányzene temperamentumát, tüzét belekomponálta a műveibe. Mikor együtt zenélünk érezzük ezt az ősi kapcsot a játékunkban. Abban bízunk, hogy ez átjön, és olyan lemezfelvétel készül majd, amit Brahms is szeretett volna hallgatni.

Az április 26-i budapesti koncert már telt házas, de a pécsi hangversenyre még kaphatók jegyek a Jegymester.hu oldalon.

Borítókép: Kelemen Barnabás hegedűművész (Fotó: Teknős Miklós)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.