Büszkék vagyunk Budapestre

A Békebeli Budapest című film rendezője, Kocsis Tibor mesél a Hír TV mai Svenk című műsorában alkotása keletkezési körülményeiről.

Magyar Nemzet
2023. 04. 08. 15:00
svenk
A Békebeli Budapest című filmhez archív fotókat és elvételeket használtak fel Forrás: Florafilm
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Svenk mai adásában egy különleges filmről lesz szó, az alkotók nagy vállalása meghozta gyümölcsét. – Több mint 14 000 fotót néztem át, a filmarchívum anyagait. Arra gondoltam, hogy ezekről mindenképpen érdemes egy izgalmas filmet készíteni – nyilatkozza Kocsis Tibor, a Békebeli Budapest rendezője.

A Békebeli Budapest azt mutatja meg a városból, amit mindenkinek érdemes látnia (Fotó: Florafilm)

Az ötletgazdának nagy segítségére volt Saly Noémi irodalom- és Budapest-történész, meghatározó helytörténeti írások szerzője, valamint Fónagy Zoltán történész, aki munkáiban nagy figyelmet fordít a vizsgált korszak hétköznapjainak leírására.

– Felhasználtunk archív felvételeket, a kor zenéit, és a némafilmeket is újra szinkronizáltuk, amennyire lehetett. Vissza akartuk hozni azt a hangulatot, amit az akkori kávéházak, az omnibuszok zaja tett élővé – meséli a részletekről a rendező. Az alkotás külön figyelmet szentel azoknak a művészeknek, akik ebből a városból indulva tettek szert világhírnévre. Ilyen például Molnár Ferenc és Kertész Mihály.

 

Ez a békebeli Budapest, ez az, amit megmutatunk a külföldieknek, ez az, amire büszkék vagyunk. Ötven év alatt egy igazi európai metropoliszt építettünk fel. Azt a monarchiát mutatjuk be a filmen keresztül, ami lebilincseli a nézőket

– osztja meg a Svenk nézőivel Kocsis Tibor.

A film megtekinthető a Filmio kínálatában. 

A Svenk mai adását 22.50-kor láthatják a Hír TV-n.

Borítókép: A Békebeli Budapest című filmhez archív fotókat és felvételeket használtak fel (Fotó: Florafilm)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.