Időkapszulákat helyeztek el a megújult veszprémi Szent Mihály-főszékesegyházban

Rézből készült, henger alakú időkapszulákat helyeztek el a Szent Mihály-főszékesegyházban. Az április 3-ai eseményen részt vett Udvardy György veszprémi érsek, Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter, Ovádi Péter országgyűlési képviselő, Takács Szabolcs, Veszprém vármegye főispánja és Porga Gyula, Veszprém megyei jogú város polgármestere. A most elhelyezett időkapszulák közül kettőt – egy kőládába helyezve – a beruházásokhoz kapcsolódó kutatások során találták a főtemplom szentélyében lévő jobboldali ülőfülke mögött, befalazva. Ezek és egy – ezekhez hasonló mintára készített – új került most vissza az eredeti helyre.

Magyar Nemzet
2023. 04. 04. 11:56
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Építési beruházások során bevett szokás időkapszulák elhelyezése, amelyekbe többnyire az adott kor tárgyait, üzeneteit, dokumentumait helyezik el egyfajta üzenetként az utókornak. Tették ezt a múltban is többször. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a veszprémi várnegyed-beruházás során is már több épületben találtak ilyen tárgyat. A Szent István-templom (Ferences templom) tető- és homlokzat-rekonstrukciója során a kereszt alatti gömbből is előkerült egy múltbéli üzenethordozó. A kapszulában többek között korabeli fizetőeszközt és négy levelet is találtak. A régi, de erősen károsodott henger alapján elkészített új tokot, a régi dokumentumok másolataival, illetve a Ferenc pápától kapott rózsafüzérrel együtt tavaly ősszel Udvardy György veszprémi érsek elhelyezte a templomkereszt gömbjében. 

Időkapszulákat helyeztek el a megújult veszprémi Szent Mihály Főszékesegyházban
 


A Szent Mihály-főszékesegyház esetében a két korábbi századelős tárgyat a kivitelezés közbeni kutatói megfigyelést végző szakember találta meg a főtemplom szentélyében lévő jobboldali ülőfülke háta mögött befalazva. A hengerek egy mészkő ládában voltak, melynek tetején az 1910-es évszám szerepelt. Az egyik hengerben egy tudósítást találtak a főtemplom felszenteléséről, a másikban egy 1909-ben kiadott egyházmegyei névtárt és kilenc korabeli pénzérmét.

Időkapszulákat helyeztek el a megújult veszprémi Szent Mihály Főszékesegyházban
 

Most ezeket az időkapszulákat visszahelyezték, és kiegészítették egy ezek mintájára készült új réz időkapszulával. Ez utóbbi korunk üzenetét és tárgyait tartalmazza. Bekerült az új hengerbe egy rövid összefoglaló a főszékesegyház megújításának főbb mozzanatairól, egy összefoglaló az aktuális egyházi-társadalmi helyzet leírásával, feltüntetve rajta Ferenc pápa, Erdő Péter bíboros, a Veszprémi Főegyházmegye főpásztorának és a Szent Mihály-főszékesegyház plébánosának neve.

Időkapszulákat helyeztek el a megújult veszprémi Szent Mihály Főszékesegyházban
 


A rendezvényen Udvardy György veszprémi érsek mellett részt vett Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter, Ovádi Péter országgyűlési képviselő, Takács Szabolcs, Veszprém vármegye főispánja és Porga Gyula, Veszprém megyei jogú város polgármestere, akik az alábbi tárgyakat helyezték a hengerbe: egy megyetérkép, egy Európa kulturális fővárosa jelvény, egy Veszprémi Állatkerthez kötődő érme és egy adathordozóra rögzített videóüzenet.

Időkapszulákat helyeztek el a megújult veszprémi Szent Mihály Főszékesegyházban
 

Bővebb információk a veszprémi várnegyed megújulásáról a beruházás hivatalos oldalain, a castellum.hu-n, illetve a veszprémi várnegyed Facebook-oldalán.

Borítókép: balról jobbra Udvardy György veszprémi érsek, Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter, Ovádi Péter országgyűlési képviselő, Takács Szabolcs, Veszprém vármegye főispánja, Porga Gyula, Veszprém megyei jogú város polgármestere (Fotó: Nagy Lajos)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.