időjárás 21°C Félix 2023. június 9.
logo

Húsvétváró programsorozat a zengővárkonyi Míves Tojás Múzeumban

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.04.01. 19:45 2023.04.03. 22:14
Húsvétváró programsorozat a zengővárkonyi Míves Tojás Múzeumban

Tojásfestő, -díszítő és -patkoló bemutatókkal, folklórműsorokkal, kézműves-foglalkozásokkal várják az érdeklődőket a Baranya vármegyei Zengővárkonyban működő Míves Tojás Múzeum húsvétváró rendezvényén április 2. és 10. között.

A Míves Tojás Múzeum egyedülálló gyűjteményét 2000-ben a zengővárkonyi tájház pajtájában nyitották meg, a gyűjtemény mintegy 2400 kiállított és további 2100, tárlókban őrzött darabot tartalmaz. Az intézmény anyagának különleges darabjai közé tartoznak az úgynevezett utaveszett, a huculmintás, a karcolt, a bőcsi írott, a viaszlevonatos, a temperával festett, a patkolt, a mag- és szalmarátétes és a dróttal díszített tojások is.

húsvét
A zengővárkonyi tojásmúzeum rendkívüli gyűjteménnyel rendelkezik (Fotó: Facebook/Míves Tojás Múzeum)

Virágvasárnap és nagyszombat között tojásdíszítő technikákkal – tojásírással, -karcolással és -patkolással, valamint a magrátétes tojásdíszítéssel – ismerkedhetnek meg a látogatók délelőtt tíz órától – mondta Nienhaus Rózsa, a múzeum vezetője, hozzáfűzve: a gyerekeket húsvéthétfőig mindennap népi játszóház várja az udvarban.

Április 2-án Borsós István tárogatóművész lép fel, majd kisgyerekek adnak elő folklórműsort az országos ifjúsági tojásíró verseny nyertes pályázóinak díjazása előtt. Virágvasárnap pedig nemcsak a tojásdíszítő technikák, hanem a szalmából való kézműves tárgyak elkészítésének alapjait is elsajátíthatják az érdeklődők. Ezt követően, húsvétvasárnap reggel kilenc órától indul a hímestojás-keresés faluszerte, fél tíztől pedig –  ahogy majd hétfőn is –  istentiszteletet tartanak a község református templomában. Húsvéthétfőn, a nyolcnapos programsorozat zárónapján az istentiszteletre népviseletbe öltözve vonul a Zengővárkonyi Népi Együttes, majd a Zengővárkonyi Hagyományőrző Művelődési Egyesület tartja Húsvéti locsoló című néptáncos műsorát a múzeum előtt fél tiezenegytől.

A Míves Tojás Múzeummal és a húsvétváró programokkal kapcsolatban további részletek olvashatók a tojasmuzeum.hu honlapon és a Míves Tojás Múzeum Zengővárkony Facebook-oldalon.

Borítókép: Tojásfestés (Fotó: Facebook/Míves Tojás Múzeum)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.