Hamarosan kezdődik a Négykezes zongoraverseny és zongorakurzus

A ZeneVarázslat Mozgalom kiemelt célja a kimagasló tehetségek elindítása a zenei pályán, valamint a négykezes műfajjal a kamarazene szépségének bemutatása, ezt szolgálja az évente, a Nemzetközi négykezes zongoraverseny és zongorakurzus is. A gyermekek szakmailag kiváló, Liszt- és Kossuth-díjas zsűritagok előtt mutathatják meg felkészültségüket és tehetségüket a 7. négykezes versenyen. A tengeren túli magyar közösségek évek óta kiemelt figyelemmel követik a programsorozatot, idén számukra online beküldhető versenyvideókkal biztosították a részvételt külön kategóriában, Kanadából, valamint az USA-ból is folyamatosan érkeznek a versenyvideók. Az esemény az április 19-ei nyitókoncerttel indul útjára.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 04. 01. 15:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Igazán színes és tartalmas lesz az idei ZeneVarázslat négykezes zongoraverseny és kurzus is. A programsorozat két alkalmas ZeneVarázslat Négykezes koncerttel veszi kezdetét április 19- én, melyen Várnagy Andrea Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, a ZeneVarázslat mozgalom és négykezes zongoraverseny alapítója lányával, Farkas Lilivel közös két koncertjükön többszáz csepeli általános iskolás gyermek figyelmét tudja majd ráirányítani a klasszikus zene szépségeire és értékeire.

várnagy andrea
A verseny nyitókoncertjén Várnagy Andrea lányával, Farkas Lilivel lép a közönség elé (Fotó: ZeneVarázslat)

Április 20–23. között, négy napon át reggeltől késő délutánig a ZeneVarázslat nemzetközi négykezes zongoraverseny résztvevői mutatják majd be tudásukat a zsűrinek és a közönségnek. A verseny célja, hogy a pályára készülő gyermekek mellett azok is bemutathassák produkcióikat, akik ugyan nem a zenét választják majd élethivatásul, de örömüket lelik a klasszikus zene művelésében.

 

A ZeneVarázslat nemzetközi négykezes zongoraversenynek és kurzusnak a kamaramuzsikálás népszerűsítése mellett a zenén túlmutató üzenetével az évek alatt közösségépítő szerepe is egyre inkább hangsúlyt kapott. Már maga a műfaj, a négykezes is ennek üzenetét jelképezi, hiszen, ha a mai, elmagányosodó világban két ember együtt muzsikál, együtt lélegzik, az segít hangsúlyozni az összetartozás fontosságát. A növendék párosok mellett ugyanezen missziót képviselve alakítottuk ki a növendék-tanár és a tanár-tanár kategóriákat is az évek során. Örömmel látjuk a regisztráció lezárását követően, hogy idei újdonságunk, a szülő-gyermek kategória is nagy népszerűségnek örvend, több mint húsz családban gyakorolnak ezekben a hetekben a zongoraversenyre

– Várnagy Andrea.

– Különleges öröm, hogy szülőket és gyermekeket láthatunk majd közösen muzsikálni a színpadon, olyan szülőket, akik 20-25 évvel ezelőtt mutatkoztak be utoljára versenyen, és bár „polgári foglalkozást” választottak maguknak felnőttként, zongorázó gyermekeik által a zene szeretete továbbra is meghatározza mindennapjaikat. Büszkén mondhatjuk, hogy az eseménysorozat művészeteket és művészjelölteket összefogó kulturális programsorozattá nőtte ki magát, ebben az évben rekordszámú, 250 versenyzővel és közel háromezer érdeklődővel; köszönhetően annak is, hogy a négykezes zongoraverseny zongorakoncerteken és számos kísérőprogramon látja vendégül a versenyre érkezőket, illetve a versenynek otthont adó város és a környék lakóit – magyarázta a verseny részleteit a zongoraművész.

A verseny hat növendék-korcsoportban, valamint a tanár-diák és szülő-gyermek kategóriában zajlik, a legkisebbektől egészen az egyetemista korosztályig. Idén pedig lehetőség volt tanár-tanár párosok nevezésére, hiszen továbbra is cél, hogy ez a négy nap ne csak a növendékeknek, hanem felkészítőik, tanáraik számára is a zene ünnepévé válhasson, és ezen alkalomból művészként ismét a pódiumra kerülhessenek. Az ország minden pontjáról, valamint Németországból, Erdélyből, Felvidékről, Muravidékről, Vajdaságból érkeznek gyermekek tanáraikkal, szüleikkel, hogy részt vehessenek az eseményen; külön öröm számukra, hogy a nehéz körülmények ellenére a Kárpátaljai gyermekek is lelkesen készülnek, és idén ismét személyesen is részt tudnak majd venni a versenyprogramban.

 

A nemzetközi zsűri munkájában az ország kiemelkedő művészei, zenepedagógusai, a Zeneakadémia tanszékvezetői, a Magyar Művészeti Akadémia tagozatvezetői is részt vesznek. 

2023-ban a zsűriben köszönthetik Becht Erikát, Balázs Jánost, Bonnyai Apolkát, Eckhardt Gábort, Farkas Gábort, Szakács Mariannát, Szamosi Szabolcsot és Tóth Pétert.

 

A szervezők pedig az összművészetiség jegyében arra kérik a versenyző diákokat, hogy a négykezes darabok eljátszása mellett rajzban vagy szépirodalmi műben is fogalmazzák meg, mit is rejt számukra a hangok mögötti világ, az elkészült művekből egész hétvégén kiállítást tekinthetnek majd meg az érdeklődők.

Az ingyenes esti programokon ismét a klasszikus zenéé lesz a főszerep, szerdától szombatig különleges koncertek várják a résztvevők mellett a budapesti és helyi zenekedvelő közönséget. Az esti programok ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek.

Április 23-án vasárnap az ünnepélyes eredményhirdetés és díjátadó zárja az eseménysorozat öt napját, majd egy délutáni mesterkurzus keretében szakmai útmutatót adnak a gyermekeknek és tanáraiknak.

 

Borítókép: Négykezes Várnagy Andreával (Fotó: ZeneVarázslat)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.