Így ünneplik a húsvétot Palócföldön

Palócföld legszebb és legismertebb úticéljai sajátos húsvéti programokkal készülnek a négynapos hosszú hétvégére. Április 7. és 10. között között a Budapesttől egyórányira található Hollókő, Mátraverebély-Szentkút és Ipolytarnóc húsvéti fesztivállal, lelkigyakorlattal és tojáskeresési kihívással ünnepel.

Magyar Nemzet
2023. 04. 07. 6:59
húsvét
Forrás: Hollókői húsvéti fesztivál
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A négynapos Hollókői húsvéti fesztivál a hagyományok és az életöröm ünnepe. Nagypéntektől húsvéthétfőig gazdag folklórprogram, palóc gasztronómia, hagyományos, vödrös locsolkodás, a Kerekes Band és Parno Graszt koncertjei, családi, valamint gyermekprogramok nyújtanak feledhetetlen élményt a kicsiknek és nagyoknak.

húsvét
Mátraverebély-Szentkúton lelkigyakorlatokat tartanak húsvétkor. Fotó: Szentkút.hu

Idén már a felújított hollókői várban is sétálhatnak a vendégek, ha ellátogatnak a húsvét fővárosába, ahol az ófalu parasztházai és köves utcái visszarepítenek mindenkit az időben. 

Az eseményről bővebb információkat a Hollókői húsvéti fesztivál honlapján olvashatnak.

Sajátos húsvéti programokkal készülnek Palócföldön

A Mátra és a Cserhát ölelésében található nemzeti kegyhelyre, Mátraverebély-Szentkútra nem csak a csodatételeiről híres forrásvíz és a Szűzanya kegyszobra miatt érdemes ellátogatni húsvétkor.

A szent három nap (nagycsütörtök, nagypéntek és a húsvéti vigília) felemelő liturgiája mellett immár hagyomány, hogy lelkigyakorlatot is szerveznek. 

A szertartásokba való bekapcsolódást az egyik ferences szerzetes kommentárja segíti. A lelkigyakorlatok részleteiről a nemzeti kegyhely oldalán tudnak tájékozódni.

A négynapos húsvéti ünnepre összetett programkavalkáddal készül az Ipolytarnóci ősmaradványok természetvédelmi terület is.

A gyermekek minden nap tojáskeresési kihíváson vehetnek részt, de bemutatkozik a Vidra verda is, ingyenes mocsárjáró programjával.

Mindezek mellett idén is indul tematikus séta a geológiai tanösvényen. A részletes programokat az Ipolytarnóci ősmaradványok weboldalán találják meg.

Borítókép: illusztráció (Forrás:Hollókői húsvéti fesztivál)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.