A Gardénia négygenerációnyi lengyel nő drámája

Miként befolyásolják viselkedésü(n)ket az örökölt hajlamok és a tanult viselkedésminták? Függetleníthetjük-e magunkat mindenkori társadalmi körülményeinktől? Kivonhatjuk-e magunkat a családi hagyományok-beidegződések kényszerei alól? Többek között ezekre a kérdésekre keresi a választ Elzbieta Chowaniec nagy sikerű kortárs drámája, amelyet Balázs Zoltán rendezésében, az Odeon Színház előadásában május 25-én láthat a közönség a Vígszínház színpadán.

Magyar Nemzet
Forrás: Szinhaz.org, Vigszinhaz.hu2023. 05. 15. 15:00
Gardénia
Forrás: Szinhaz.org
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elzbieta Chowaniecz Gardénia című darabjának névtelen nők a szereplői, akiket csak számokkal jelöl a szerző. A Gardénia részleges családtörténet: négygenerációnyi lengyel nő drámája – a legidősebb 1920-ban, a lánya 1942-ben, az ő lánya 1962-ben, a legfiatalabb pedig 1982-ben született. Miközben végigélik a XX. század szinte teljes történetét békében és háborúban, gazdagságban és szegénységben, hol bonyolult, hol egyszerű viszonyaikra is fény derül anya és lánya, nagyanya és unokája, dédanya és dédunokája között.

Gardénia
Névtelen nők a szereplői Elzbieta Chowaniecz Gardénia című darabjának. Fotó: Szinhaz.org

A Gardénia egy női univerzumban játszódó transzgenerációs modell drámai tanulmánya: a családi múltból származó fantomsebeké, amelyeket DNS-ünkbe ágyazva hordozunk, és amelyek befolyásolják sorsunkat. A nézőpont itt nem a bűntudattal vagy a felelősséggel függ össze, hanem hogy lehetetlen levetkőzni a családunkra jellemző viselkedési mintákat. Miként befolyásolják viselkedésü(n)ket az örökölt hajlamok és a tanult viselkedésminták? Függetleníthetjük-e magunkat mindenkori társadalmi körülményeinktől? Kivonhatjuk-e magunkat a családi hagyományok-beidegződések kényszerei alól? Többek között ezekre a kérdésekre keresi a választ Elzbieta Chowaniec nagy sikerű kortárs drámája.

Sajátos tartalmi-formai megoldásokkal élő rendező

Balázs Zoltán a Maladype Színház vezetője, számos hazai és nemzetközi díjjal jutalmazott színész, rendező, díszlettervező. Tanulmányait a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem színész és rendező szakán végezte. Nemcsak saját társulatával, de rendezőként is rendszeres vendége a világ különböző fesztiváljainak és színházainak. Rendezett Franciaországban, Németországban, Szlovéniában, Szlovákiában, az Amerikai Egyesült Államokban, Lengyelországban, és a román színházi élet visszatérő alkotója. A bukaresti Odeon Színház repertoárján jelenleg is megtalálhatók a sajátos tartalmi-formai megoldásairól ismert rendezései, a 2019-ben bemutatott Pier Lorenzo Pisano A Te érdekedben cimű darabja és a 2022-ben Jean de La Fontaine Fabulái nyomán bemutatott Pandorium.

Programok, rekordok, riportok a Kultúrnemzet színházi olimpiai gyűjtőoldalán! Kattintson IDE!

Borítókép: Jelenet a Gardénia című előadásból (Forrás: Szinhaz.org)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.