A Macskafogóval ünnepli a rajzfilmek királyát a Filmió

„Mint az közismert”, Ternovszky Béla 80. születésnapját ünnepli a Filmió. Csütörtöktől vasárnapig ingyenesen nézhetők a Nemzeti Filmintézet streaming csatornáján a Macskafogó filmek és a rendező korábbi rajzfilmjei. A válogatás mellett, gyereknap alkalmából egyéb rajz- és ifjúsági filmeket is kínál a csatorna ezalatt a négy napon.

Magyar Nemzet
2023. 05. 25. 21:39
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Egy életen át a hobbimnak élhettem. Tulajdonképpen végig röhögtem az egész életem. Nincs hiányérzetem, mindent megcsináltam, amit meg kellett csinálnom” ­– mesélte Ternovszky Béla egy korábbi interjúban. És a rajzfilmek királyáról tényleg el lehet mondani, hogy mindent megrajzolt. Társszerzőként a Mézga rajzfilmsorozatban működött közre és a híres mondatától ismert Kérem a következőt, dr. Bubó rajzfilmsorozat is a nevéhez köthető. Jankovics Marcellel együtt dolgozott az egész estés János vitézben is. A Macskafogó volt az első nemzetközi koprodukcióban készült film, amit 1986-ban készített a Pannónia Filmstúdió. A kritikai fanyalgás ellenére óriási sikert aratott itthon, de az Egyesült Államokban is. Az akkori Szovjetunióban, 1989-ben valóságos kultuszfilmmé vált a gyerekek körében. Ráadásul ezt a filmet nevezték az 59. Oscar-gálára is.

Macskafogó Fotó: Pannonia Entertainment

 

A négy gengszter karakterét generációk szerették meg

Ternovszky Béla képző- és iparművészeti középiskolában festő szakon végzett a hatvanas évek elején. Iskoláit követően közel harminc évig dolgozott a Pannónia Filmstúdiónál. A Kossuth-díjas rendező pályafutása csúcsának tekinthető Macskafogóban olyan szerethető karaktereket hozott létre, amelyek mind a mai napig minden korosztály számára ismerősek, ráadásul a film ikonikus mondatai is szállóigékké váltak az évtizedek során. Több mint harminc év után sem kopott meg a film jellegzetes, néha fanyar, néha abszurd humora, amin több generáció nőtt fel.

 

A beosztott szeresse főnökét! Ez cégünk egyik alapelve mondat szállóigévé vált

A film folytatását is jegyző Ternovszky 2008-ban Macskafogó II. – A Sátán macskája című animációs filmmel újra sikerre vitte a korábbi karaktereket és 2008-as bemutatóját követően egy hónappal már több mint kétszázezren látták. A rendező munkásságát Kossuth-díjjal és Balázs Béla-díjjal ismerték el, de Magyarország Érdemes Művésze kitüntetést is kapott, továbbá a Magyar Művészeti Akadémia is levelező tagjává választotta.

Nem csoda, hiszen ahogy a Macskafogóban is Maxipocak, a mexikói denevérek főnöke mondja: „Pedro, amigo mio, kár lenne ezért a tehetséges gyerekért. Itt maradsz köztünk!”.

Borítókép: Macskafogó (Fotó: Pannonia Entertainment)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.