A Samodai–Szives Duó az egyetlen magyar fellépő a belfort-i zenei fesztiválon

A hazai kortárszenei vonalakat képviseli egyedüli magyar fellépőként a 2023-as FIMU zenei fesztiválon a Samodai–Szives Duó. Performatív crossover stílusukkal a Bartók-feldolgozástól az Artisjus-díjas fiatal zeneszerzőtehetség, Molnár Viktor zeneszerző és Dubrovay László, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas zeneszerző legújabb darabjáig viszik színpadra a hazai szerzők műveit Franciaországban több mint 1200 zenész között.

Magyar Nemzet
Forrás: nka.hu2023. 05. 10. 8:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Május 25. és 28. között izgalmas nemzetközi zenei színtérré alakul át a franciaországi Belfort, ugyanis mintegy harminc különböző országból származó több ezer zenész, diák és önkéntes képviseletével indul útjára a FIMU fesztivál. Sokszínű, kedélyes, közönségbarát: ez a hármas jellemzi kezdetektől az egyedülálló fesztivál hangulatát. Klasszikus, jazz, világ- és kortárs zene: a közönség több száz ingyenes koncerten fedezi fel a különböző zeneművészeti formákat.

 E koncertek között pedig a Samodai–Szives Duó a kortárs és újzenei stílust két koncerten viszi közönség elé, ahol magyar szerzők műveit mutatják be performatív és versenygyőztes stílusukkal.

Szabadtéri és koncerttermi előadásokkal egyaránt várja az esemény az érdeklődőket. Forrás: FIMU

A magyar újzenei gondolatokat évek óta nemzetközi fórumokon adjuk elő, ahol más előadókat inspirálunk, s mi is új művekkel, szerzőkkel találkozunk. Így teremtjük meg a magunk módján a kultúrák közti kommunikációt

– mesélte Szives Márton Pro Arte Aranyérmes ütőhangszeres művész. Főleg az újzenei, experimentális zenei központokat célozzák meg, így olyan jelentős helyszínekre is meghívták őket, mint Potsdam, Berlin, Hamburg, Ljubljana vagy a floridai Lynn University és Marosvásárhely. – Szeretik a szerzők és a közönség is ezt a felállást, hiszen rugalmas és végtelen potenciál van benne – tette hozzá.

A FIMU-ra olyan repertoárt raktunk össze, ahol az európai és kiemelve a magyar kortárs zene együtt jelenik meg egy szórakoztató műsorban. Például egy színpadon játsszuk Dubrovay László és Markus Stockhausen műveit. Bár az ifjabb Stockhausen darabjai jazzesek, mégis ugyanazt a szemléletet képviselik, mint Dubrovay újító zenéje, hiszen mindketten Karlheinz Stockhausen műhelyében dolgozhattak. Ez az ötlet pedig a fesztivál művészeti kurátorainak is elnyerte a tetszését, a több ezer jelentkező közül végül mi is bekerülhettünk – mesélte Samodai Bence János trombitaművész, a Pécsi Tudományegyetem doktorandusza.

 

Borítókép: A Samodai–Szives Duó (Fotó: Boross Fanny)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.