A zsűri és a közönség elismerését is kiérdemelte a Drahos–Szives Duó

A magyar költészet napján tartották a Versünnep fesztivál döntőjét a Nemzeti Színházban, ahol a verseny tizenöt éves történetében a zsűri először kért egy teljes produkciót a színpadra. Ez az előadás a Drahos–Szives Duóé, akik a szakmai zsűri mellett a közönség elismerését is kivívták. Szives Márton ütőhangszeres előadóművész vezetésével a páros az idén nyolcvanéves Dubrovay Lászlót, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Erkel Ferenc-díjas zeneszerzőt is köszöntötte a műsorával.

Magyar Nemzet
2023. 04. 12. 13:00
null
Fotó: Kovács Milán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Versünnep fesztivál minden évben színpadra hívja a professzionális és a nem hivatásos előadókat egyaránt, hogy költőink verseiből válogatva egy produkciót álmodjanak a színpadra. A jelentkezők két vagy három művel pályázhatnak, ahol vers- és prózamondás, énekelt vers, képző- vagy filmművészeti alkotás és táncművészeti alkotás kategóriákban mérhetik össze a tehetségüket. A nevezett művek közül végül a zsűri az elődöntőn ajánl egy művet a továbbjutó előadóknak, melyet továbbvihetnek a döntőben. Idén azonban megdőlt a többéves gyakorlat. A Drahos–Szives Duó ugyanis két kortárs szerző három versmegzenésítésével érkezett az elődöntőre, melyet egy teljes performanszként állítottak színpadra. A zsűri pedig, megtörve a hagyományt, egyöntetűen döntött arról, hogy a Drahos–Szives Duó mindhárom művet játszhatja a döntőn is. 2023-ban Császár Angela Jászai Mari-díjas színművész, tanár, érdemes és kiváló művész, Erős Kinga kritikus, szerkesztő, a Magyar Írószövetség elnöke, Kolti Helga színművész, a Magyar Kultúra Lovagja, a Versünnep Alapítvány elnöke, Neumann Balázs zongoraművész, zeneszerző, a Versünnep 2022 fődíjasa és Vincze Ottó Munkácsy-díjas képzőművész értékelte az előadókat.

Nagyon örülök és boldog vagyok, hogy egy ilyen magas minőségű produkciót hoztatok a Versünnep színpadára! Eddig nem is hallottunk még itt kortárs zenét

– kezdte az elődöntőben bemutatott produkció értékelését Neumann Balázs zongoraművész.

A Drahos–Szives Duó mindhárom dalt továbbvihette a döntőre. Fotó: Versünnep fesztivál/Kovács Milán

A Drahos–Szives Duó Drahos Evelin Balogh Lajos-díjas énekművész, a Budapesti Operettszínház szólistája és Szives Márton Pro Arte Aranyérmes ütőhangszeres előadóművész együttműködéséből jött létre, azzal a céllal, hogy új szemszögből foglalkozzanak a versekkel és az énekes művekkel. A versenyre összeállított repertoár több évfordulóról is megemlékezik. 

A Versünnep 2023 kiemelt tematikája a Petőfi-bicentenárium. Emellett Szives Márton már hat éve dolgozik együtt Dubrovay Lászlóval, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Erkel Ferenc-díjas zeneszerzővel, aki a Petőfi-évre Kilenc dal Petőfi Sándor verseire címmel írt dalciklust. Ennek kéziratát ajándékozta korábban az ütőhangszeres művésznek.

– Nagyon megörültem neki, hálás voltam, mert csodálója vagyok Dubrovay László művészetének. Azonnal nekiálltam átdolgozni a kíséretet vibrafonra, ami egyben szakmai és zenei kihívás is volt. Ráadásul minél előbb el akartam vele készülni, hiszen 2023-ban ünnepeljük a tanár úr 80. születésnapját, s ezzel szerettem volna meglepni – mondta Szives Márton a Versünnep döntője előtt.

A Versünnep fesztivál a magyar vers ünneplésére alakult 2007-ben Kolti Helga vezetésével. A felhívás szerint nemcsak egy évfordulós, hanem egy kortárs vagy modern költő versét is repertoárra kell tűzniük a nevezőknek. A Drahos–Szives Duó éppen ezért Dankó Richárd fiatal zeneszerzőt, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem növendékét kérte fel, hogy zenésítse meg Pilinszky János Szabadulás című versét.

Szives Márton és Drahos Evelin játéka és színpadi jelenléte már többször inspirált mint szerzőt. Stílusukhoz és az én művészi elképzeléseimhez adta magát, hogy Pilinszky-költeményt zenésítsek meg. Márton egyedülálló hangszeres játékmódját és Evelin kifejező éneklését hűen tükrözi az alkotás

– mesélte Dankó Richárd zeneszerző.

A két Petőfi-vers és a Pilinszky-alkotás egy előadásban, összefűzve csendült fel. A produkció egy archetipikus érzelmi hullámzást jelenít meg, mely a főhős reménységét, csalódását és felépülését mutatja be mindössze három énekben. Ehhez Drahos Evelin színes színpadi jelenléte és Szives Márton kifejező, versenygyőztes ütőhangszeres előadásmódja társul, melyből megszületik egy tökéletes előadás.

– Szives Mártonnal inspiratív a munka, ráadásul a kortárs zene mindkettőnk életének meghatározó szegmense. Úgy gondolom, hogy 2023-ban a művészetek egyik fő témája az erőszak és a megkülönböztetés elleni fellépés. Az előadásunk ezt a gondolatiságot hivatott megjeleníteni – mondta Drahos Evelin.

versünnep
Drahos Evelin érzéki és hiteles énekkel hívta életre a verseket. Fotó: Versünnep fesztivál/Kovács Milán

A Drahos–Szives Duó elképzelése annyira megtetszett a zsűrinek, hogy ők voltak az egyetlen előadópáros, akiktől a teljes előadásukat kérték vissza a döntőbe, s nem csak egy művet, mint ahogy az a kiírásban szerepelt. A döntőn végül tizenegy előadó közül a Drahos–Szives Duó volt az egyetlen, mely a magyar lírai műveket és a versmegzenésítést kortárs klasszikus zenével képviselte. Első műsorszámként nyitották a fesztivál műsorát, melyet Neumann Balázs, a tavalyi Versünnep fesztivál fődíjasa a következőképpen értékelt:

Ez egy olyan út, amit én a jövő útjának látok a versmegzenésítéssel kapcsolatban.

A duó és szerzőik zenei nyelvezete végül a hallgatósághoz is utat talált, hiszen egy különdíj mellett a Versünnep fesztivál 2023 közönségdíját is megszavazták nekik a képernyők előtt és a színházban ülők.

– Szerintem ennél nagyobb dicséretet alig kaphattunk volna! Mikor a szakma és a közönségem is elismer, az nekem mindennél többet jelent – mondta a verseny után Szives Márton. A közönség online is követhette ugyanis az eseményt, mely elérhető a Versünnep fesztivál YouTube-csatornáján. A duó a Versünnepet követően Dubrovay László és Dankó Richárd műveivel a nemzetközi versenyek porondjait célozza meg.

 

Borítókép: A Drahos–Szives Duó a Versünnep fesztiválon (Fotó: Versünnep fesztivál/Kovács Milán)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.