Az emlékezés felemelő és gyötrő képei

A családi ház már üres, de az emlékeim itt vannak – mondja Széchy Beáta Munkácsy-díjas képzőművész, akinek június 8-ig látható az Emlékezés című önálló kiállítása az Erdei Éva Galériában.

Magyar Nemzet
2023. 05. 31. 17:00
Emlékezés Széchy Beáta
Forrás: Ludwig Múzeum
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Évtizedek impresszióit, emlékképeit rendezte önálló tárlatba Széchy Beáta Munkácsy Mihály-díjas képzőművész, aki rendszeresen kiállít itthon és világszerte több galériában, magángyűjteményben jelen vannak alkotásai. – Túl vagyok a hetvenedik évemen, a családi ház ma már üres, de az emlékek itt vannak velem.

Az Emlékezés Széchy Beáta tárlata
Az emlékezés képei Széchy Beáta műveiben. Forrás: Facebook/Széchy Beáta

Fél évet itthon, fél évet Amerikában töltöttem, az utóbbi harminchárom évben. A kettős élet nem könnyű sem lelkileg, sem fizikailag,

minden vágyam, hogy megpihenhessek

– mondta lapunknak az alkotó.
Az örökké mozgásban lévő – Texasban és Budapesten élő –, folyvást megújuló művész változatos médiumokban dolgozik:

művészkönyvtől a grafikáig, a fotótól a videóig, az installációtól a konceptuális beavatkozásokig.  

Az Emlékezés visszatérés és egyben visszatekintés. A múlt képei megállíthatatlanul, elemi erővel zúdulnak a művészre minden egyes megérkezéskor. A szülői ház képei, fel nem dolgozott történések, viszonyulások néha gyötrő vagy éppen felemelő víziói. Elgondolásában a művészi létezés a bartóki gondolattal találkozik.

Az Emlékezés c tárlat
A szülői ház üres, de az emlékek előtörnek. Forrás: Facebook/Széchy Beáta

Erősen hiszem és vallom, hogy minden igaz művészet – a külvilágból magunkba szedett impressziók – az élmények hatása alatt nyilvánul meg. Nem tudok másképpen művészeti terméket elképzelni, mint alkotója határtalan lelkesedésének, elkeseredettségének, bánatának, dühének, bosszújának, torzító gúnyjának, szarkazmusának megnyilatkozását

 – vallotta a zeneszerző.

Széchy Beáta alapítója és vezetője a HMC nonprofit szervezetnek. Tagja a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének, a MAMU Társaságnak, a Magyar Festők Társaságának és a Galéria 12 társaságnak. Művei számos közgyűjteményben megtalálhatók: Petőfi Irodalmi Múzeum, Ludwig Múzeum, Oakland Museum, Fine Art Múzeum, San Francisco, Contemporary Arts, Dallas, Documentary Arts, Dallas, Magyar Nemzeti Galéria, István Király Múzeum, Egyptian Graphic Museum, Kairo, Miskolc Grafikai Biennálé, Fiatal Művészek Stúdiója, Museum of Szczecin, Francia Intézet, American Red Cross, San Francisco, Dr. Georg Kahlig, Bécs és több magángyűjteményben.

 

Borítókép: Babácskák, Széchy Beáta képe (Forrás: Ludwig Múzeum)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.