Elárverezik a világ egyik leghíresebb festőjének képeit

Elárverezik az utolsó magánkézben lévő Rembrandt-festménypárt, amelyre két évszázada a feledés homálya borult – közölte a londoni Christie’s aukciósház.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 05. 16. 22:27
Budapest, 2022. május 17. A BÁV ART Aukciósház és Galéria kétnapos, 79. Művészeti aukciójának második napja a MOM Kulturális Központban 2022. május 17-én. MTI/Mohai Balázs Fotó: Mohai Balázs Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Büszkék lehetünk rá, hogy elmondhatjuk: mindkét portré ismét előkerült

– írta bejelentésben az aukciósház.

Mint arról a sajtóközleményben beszámolnak, 

az öt–nyolcmillió font (2–3,3 milliárd forint) értékűre becsült ovális portrékat két évszázada egy meg nem nevezett brit család birtokolja, 

azokat 1824 óta a nagyközönség nem láthatta, és a Rembrandt-szakirodalom sem ismeri.

Az idős párt ábrázoló festményeket annak idején ugyancsak a Christie’stől vásárolták a jelenlegi tulajdonosok ősei 1824-ben, amikor azok utoljára szerepeltek a nyilvánosság előtt.

A képeket a Christie’s egy becsüse fedezte fel az angol család műgyűjteményének rutinszerű értékbecslése során. 

A tulajdonosok kedvelték a festménypárt, bár nem tudta arról, hogy eredeti Rembrandt-művek.

Újbóli felfedezésük után az amszterdami Rijksmuseum művészettörténeti és anyagtechnikai szempontok alapján is megvizsgálta, s keddi közleményében bejelentette: alá tudják támasztani, hogy valóban Rembrandt alkotta a képeket.

A híres holland festő által szignált, 

1635-re datált kisformátumú olajfestmények – melyekkel az aukciósház szerint „közelebbi, már-már intim betekintést lehet nyerni a festő munkásságába” – Rembrandt két rokonát, Jan Willemsz van der Pluymot és feleségét, Jaapgen Carelst ábrázolják.

A festménypárost június 10. és 14. között New Yorkban, június 21. és 24. között pedig Amszterdamban lehet megtekinteni, ezt követően visszaszállítják Londonba, ahol a Classic Week művészeti esemény keretein belül július első hetében lesznek láthatók. Az árverést július 6-án tartják.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Mohai Balázs)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.