Életműdíjat kapott a magyar borászok egyik doyenje

Magyar Bor Akadémia immár ötödször részesít magas elismerésben olyan borászt, aki életművével bizonyította a magyar borászat és a magyar borok fejlődése iránti elkötelezettségét.

2023. 05. 04. 17:15
Módos Péter
Módos Péter Fotó: Dékány Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Bor Akadémia – az Év Bortermelője és az Év Pincészete díjak mellett – évről évre Életműdíjban részesíti azokat, akik a borkészítés mellett, annak tudományos, kutatási, oktatási hátterének kialakításában, fenntartásában, ezzel a magyar borászat fejlődésében is kiemelt szerepet játszanak. 

Nagyon fontos szempont, hogy ezek az emberek nem csak szakmailag alkottak maradandót az elmúlt években, évtizedekben, hanem emberileg is példaértékűek.

 Ezzel a díjjal is szeretnénk reflektorfényt irányítani rájuk, hogy a mostani és a jövőbeni borászoknak is követendő legyen az, amit letettek az asztalra – mondta a testület díszgyűlésén, Koch Csaba, a Magyar Bor Akadémia elnöke.

Az Életműdíjat 2023-ban Módos Péter borász, az akadémia korábbi elnöke kapta.

Taschner Kurt főtitkár, Módos Péter életműdíjas és Koch Csaba, a Magyar Bor Akadémia elnöke Fotó: Viniczai Sándor

Sümegi József tiszteletbeli elnök köszöntőjében kitért arra, hogy a díjazott az 1956–57-es tanévben kezdte meg a középfokú borászati képzést, amely a forradalom miatt félbeszakadt, és '57 tavaszán sűrítetten, négy hónap alatt kellett elvégezniük az adott tanulmányokat, amelyet sokan nem bírtak, de Módos Péter igen. Kiderült az is, hogy az ünnepelt a francia kivonulás után Algériában dolgozott, hogy működőképessé és fenntarthatóvá tegye az ottani borászati ágazatot.

Kállay Miklós professzor emeritus laudációjában baráti hangot ütött meg az ünnepelttel kapcsolatban, kiemelve, hogy Módos Péter a bor mellett a futball nagy szerelmese is, hiszen már diák kora óta focimeccseket szervezett, ahol csak tudott.

Kérdésemre, hogy miként éli meg a kitüntetést, Módos Péter úgy kezdte válaszát, hogy óriási megtiszteltetésként fogadta a díjat, amit – ahogy fogalmazott – a nagyra becsült kollégáktól kapott, akik közül sokan a barátai is lettek az évek folyamán. 

A díjazott a Magyar Bor Akadémia alapító tagja, volt elnöke is a szervezetnek. Ez irányú munkásságából azt emelte ki: 

büszke arra, hogy határokon átívelő magyar borásztársadalom alakul(t) ki a Kárpát-medencében,

 együttgondolkodás, együttműködés a magyar borok mind jobbá tételében.

A Magyar Bor Akadémia életműdíjasai:

2018 – Tiffán Ede villányi borász

2019 – Garamvári Vencel balatonboglári borász

2020 – Szepsy István tokaji borász

2021 – Kállay Miklós professzor emeritus (Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem)

2022 – Módos Péter borász

 

Borítókép: Módos Péter, a Magyar Bor Akadémia életműdíjasa (Fotó: Dékány Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.