Feladni vagy folytatni?

Idén már 25. éve Veszprém egyik kiemelt fesztiválja a Tánc nemzetközi kortárs fesztivál, ami ezúttal a 10. színházi olimpia programkínálatát gazdagítja. A chiaroscuro technikával megvilágított színpadon egy színésznő és egy életnagyságú báb együtt járja be Csehov A sirály című drámájának világát a belga Compagnie Belova–Iacobelli Tchaïka című előadásában. A produkciónak május 16-án 21 órától a veszprémi Hangvilla színpada ad otthont.

Magyar Nemzet
Forrás: Szinhaz.org2023. 05. 07. 14:20
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Natacha Belova és Tita Iacobelli szerzője és rendezője a Tchaïka című darabnak, amelyet a veszprémi Hangvillában május 16-án láthat a nagyérdemű a színházi olimpia programsorozat részeként. Az előadásban egy színésznőt (Tita Iacobelli) és egy életnagyságú bábdublőrt láthatunk, akik a fiatalság és öregség, a jelen és a múlt, az elengedés és küzdés témáit járják körül a csaknem hatvanperces játékidőben. 

A bábművészeti előadás színdarab a színdarabban (Fotó: Michael Gálvez)

A chiaroscuro technikával megvilágított színpadon a szereplő és a báb Csehov A sirály című drámájának világát járja be. Tchaїka (ami oroszul sirályt jelent), az idősödő, feledékeny színésznő egyszer csak a színpadon találja magát. A mögötte lévő fiatal nő emlékezteti, miért is van ott: hogy még egyszer utoljára eljátssza Arkadina szerepét kedvenc Csehov darabjában. Azonban a díszletről, a szövegről és a többi szereplőről már fogalma sincs. 

Tchaїka azonban mentális problémákkal küzd, elveszti a kapcsolatot a valósággal. A színdarab a színdarabban pedig egy fantasztikus bábművészeti előadássá alakul át, ahol a színésznőnek végül döntenie kell: tud játszani vagy sem. 

 

A tizenkét éves kor felett ajánlott bábművészeti produkció nyelve francia, de magyar feliratot biztosítanak a szervezők.

Programok, rekordok, riportok a Kultúrnemzet színházi olimpiai gyűjtőoldalán! Kattintson IDE

Borítókép: Tchaïka (Fotó: Michael Gálvez)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.