időjárás 21°C Csanád , Emil 2023. május 28.
logo

Foton néven új kulturális központ nyílik Veszprémben

Magyar Nemzet
2023.05.26. 10:00
Foton néven új kulturális központ nyílik Veszprémben

Magyar mozgóképfesztivállal nyílik meg az új művészeti és kulturális központ június 6-án a veszprémi várnál. A Tűztorony udvarnak is helyt adó Foton első rendezvényén, A régi idők focija című film mellett a Szürkületet és Keleti Ágnes digitálisan felújított dokumentumfilmjét, a most Cannes-ban bemutatott Aki legyőzte az időt , illetve A helység kalapácsát is láthatják a látogatók.

Új multifunkcionális művészeti és kulturális központtal bővül Veszprém. A Foton Audiovizuális Centrum, a különböző művészeti ágaknak ad otthont. A vetítéseknek, koncerteknek, kiállításoknak, konferenciáknak és színházi kamaradaraboknak helyet adó közösségi tér igazi különleges építészeti megoldásokkal is bír. Például ilyen az állatbarát kávézó és Simoga-udvar, ahol speciális kávékkal várják a koffein szerelmeseit. A TAAT Építész Műterem Kft. tervezői, Nóbik Orsolya és Szilvási Attila építészek olyan komplex művészeti igényeket elégítettek ki, hogy a város igazán birtokba tudja venni a központban lévő Tűztornyot. Az intézmény programigazgatója Szántó Viktória dramaturg és kulturális szakember, akit a veszprémiek már jól ismernek.

Foton
A Foton egyik helyszíne Fotó: Foton

 

A Foton sokoldalú helyszínei

Új szinten helyezték el a művészeti központban található 63 fős előadótermet, ahol filmvetítéseknek, könnyű- és komolyzenei koncerteknek, színházi kamaradaraboknak, konferenciáknak és workshopoknak ad helyet. A tereplépcsős elhelyezkedésű Tűztorony udvar pedig szabadtéri vetítésekre, koncertekre, előadásokra is alkalmas, és az alsó függőkert csendesebb rendezvényei a környéken élők nyugalmát sem fogják majd zavarni. A pince szinten pedig két projektterem, a földszinti rendezvény és kiállítóterem a digitális tartalmakra fókuszál, és itt kap helyet a Művészetek Háza digitális alkotóműhelye, a Fixír médialabor is.

A Foton egy olyan sokszínű találkozási ponttá válhat ezzel a központtal, ahol az ország művészei, Veszprém kulturális életének részeivé válhatnak – említette Szántó Viktória. A Veszprém–Balaton 2023 Európa kulturális fővárosa programsorozattal is együttműködő művészeti központ megnyitóját június 6-án tartják.

Első rendezvényével, a Magyar mozgóképfesztivállal pedig június 7-én nyitja meg a kapuit a Foton. A filmvetítések során Keleti Ágnes digitálisan felújított, Aki legyőzte az időt című hatvanas években készített dokumentumfilmjét vetítik, ami a cannes-i filmfesztiválon idén is látható volt. A helység kalapácsa és a Szürkület mellett Sándor Pál Régi idők focija című filmjével várják a kultúra és a magyar mozi iránt érdeklődőket Veszprémben.

Borítókép: A hely (Fotó: Foton)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.