Ilyenek a csavargók

Minél idősebb az ember, annál nagyobb tisztelettel és csodálkozással néz nagyszüleire vagy azokra, akik nagyszüleinkre emlékeztetnek. Elmúlt világnak más megpróbáltatásai között edződött jellemek néznek ránk az öreg arcok mögül. Ilyesféle erőt fedezett föl Vékes Csaba rendező Vándor Róbert alakjában, amikor nekiállt dokumentumfilmet forgatni a kilencvenéves házfelügyelőről.

Magyar Nemzet
2023. 05. 13. 18:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rendező a Svenk ma esti adásában részletesen elmeséli, mit látott meg a döbbenetesen aktív hajdani kamionsofőrben. 

Hihetetlenül színes, érdekes élete volt

– szögezi le a rendező, elmondva, hogy a vetítések után sokan így kiáltottak föl: „Úristen! Mintha a saját nagyapámat nézném!”
Róbert bácsi életének kettőssége – a gazdag, kalandos élettörténet szemben az emberi lét természetességével – Vékes Csaba szerint egy letűnőben lévő generáció sajátja volt. 
Ezért is nagyon értékes, hogy ez a film megjelenhetett – teszi hozzá. 


A Csavargók című portréfilmben egyébként részletesen láthatjuk az idős közös képviselő mindennapjait. A kamera  mindennapi körútján követi, bemutatva a kukák kihordásától a takarításon át a társasházi adminisztráción keresztül egészen odáig, hogy megjavítja, ami elromlott, vagy szervezi a beázás elhárítását. Közben anekdotákat mesél fiatalkoráról, például arról, hogy miért vágott nyakon egy papot diák korában, vagy arról, hogyan úszta meg a nyilas rémuralmat. Kiderül az is, hogy élete nagy részét úton töltötte, kamionosként bejárta az országot, a világot. 

Közel 35 évet kamionoztam át. Kétmillió-ötszázhetvennégyezer-háromszázhuszonegy kilométert tettem meg

 – mondja magáról a főszereplő. 
A rendező pedig a Svenk adásában meséli el, miért vágott bele a projektbe. 

Lenyűgözött az az aktivitás, amit a kilencvenéves főszereplő csinál

– mondja, miközben kiderül, hogy Róbert bácsi unokája a világ másik felén nagyon hasonló életet él. A Csavargókban a társasházi jeleneteket ugyanis rendre megszakítja egy jelenetsor, melyen csodálatos lakóhajót láthatunk lenyűgöző helyek között, egy tó közepén, valahol Kanadában. Itt él viszont a film másik kulcsfigurája, Róbert bácsi unokája, aki ugyan szavakkal nem mesél, de a nézők láthatják, ahogy barátaival a naplementében gitározgatnak, és azt is, ahogy reggel repülőgépen megy a modern nagyvárosba, Vancouverbe. 
A két szál természetesen találkozik, ám hogy hogyan és miképp, azt nem árulta el a Svenk stábjának Vékes Csaba rendező.

A Svenk adását 22.50-kor láthatják a Hír TV műsorán.

Borítókép: Jelenet a filmből (Forrás: YouTube) 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.