Irodalmi esten idézik meg Juhász Ferenc sokszínű életművét

A XX. század kiemelkedő írói és költői kerülnek a Petőfi Kulturális Ügynökség 2023-as, XX című irodalmi sorozatának fókuszába, akik születésének vagy halálának idén kerek évfordulója van. Az első programok Petri György (80), Kormos István (100) és Szőcs Géza (70) munkásságát mutatták be az irodalmi szakértők, alkotók részvételével, a sorozat negyedik estjén, május 16-án a MOMKult Kupolatermében a hetvenes években Nobel-díjra jelölt költőt, a XX. századi magyar irodalom egyik legjelesebb alkotóját, Juhász Ferencet mutatják be a résztvevők.

Magyar Nemzet
2023. 05. 09. 18:00
Juhász Ferenc
Forrás: Petőfi Kulturális Ügynökség
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A XX című irodalmi sorozat fókuszában az idén 95 éve született Juhász Ferenc (1928–2015) kétszeres Kossuth-díjas, József Attila-díjas, Baumgarten- és Prima Primissima-díjas költő, A Nemzet Művésze áll.

Juhász Ferenc
Juhász Ferenc irodalmi estet rendeznek a MOMKultban Fotó: Petőfi Kulturális Ügynökség

A költő nem tesz mást: csak tűzliliomot ültet a lét szívébe. Elmondja a világot és meg akarja változtatni a világot. A jóság küldötte ő. Az élet énekese és társa a halálnak. Énekel, amíg száját be nem tömi a föld. És mindenkinél jobban vágyódik a szabadságra és a szeretetre.

– írta Juhász Ferenc a Mit tehet a költő előszavában.

Életmű és díjak

Juhász Ferenc 1928. augusztus 28-án született Bián, egy Budapest környéki magyar–sváb faluban. Érettségi után a Pázmány Péter Tudományegyetem magyar–szanszkrit szakára iratkozott be. A Francia–Magyar Pamutipari Műveknél lett gyári munkás 1947-ben, majd 1948 augusztusában a budapesti József Attila Népi Kollégium tagja lett, s 1948 őszétől folytathatta egyetemi tanulmányait. Első két verse (Arany, Ezüst) a Diárium karácsonyi számában jelent meg. Első verseskönyvét a Franklin Társulat adta ki 1949-ben, ugyanekkor – rejtve – Baumgarten-díjat kapott. A Sántha család című könyvéért József Attila-díjat kapott 1950-ben. Apám című verséért megkapta a Kossuth-díj ezüst fokozatát 1951-ben. Korszakos eposza, a Tékozló ország 1954-ben jelent meg. Az Új Hang vezető költője lett 1955–56-ban, olyan versekkel jelentkezett, mint A szarvassá változott fiú – Szarvas-ének címen. Nobel-díjra terjesztették elő 1975–76-ban. A Radnóti Miklós-díj fődíját 1971-ben kapta meg, s 1973-ban újra Kossuth-díjban részesítették (arany fokozat). Az Új Írás című folyóirat szerkesztésébe kapcsolódott be 1963-ban, melynek 1974-től 1991-ig főszerkesztője lett. A Prima Primissima kitüntetést 2004-ben, a Magyar Örökség-díjat 2008-ban kapta meg.

Az esten a költő emberi és alkotói megidézése mellett felolvasószínházban elevenedik meg a sokszínű életmű, a színház, a természettudomány, a vizualitás oldaláról is kötődő költemények sokasága, illetve bemutatásra kerül a Más Petőfi az enyém című, az idei Petőfi200 bicentenáriumra megjelentetett irodalmi kötet, mely Juhász Ferenc és Petőfi Sándor költői párhuzamait mutatja be számos eddig nem látott kézirat, vers és szöveg által.

Az eseményen közreműködik Csányi Vilmos etológus-író, Féner Tamás fotográfus, Zalán Tibor költő, Hámori Gabriella színművész, Lukács Sándor színművész, azt est házigazdája, szerkesztője Juhász Anna irodalmár.

Jegyeket az eseményre a MOMKult oldalán keresztül váltatnak.

Borítókép: Juhász Ferenc költő (Forrás: Petőfi Kulturális Ügynökség)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.