Két garázs és ezernyi kérdés + videó

A Baltikumban tudják milyen az igazi férfi. Sőt a Baltikumban azt is tudják, hogyan készítsünk valami hasznosat üres műanyag palackokból, hogyan szokjunk le a dohányzásról, hogyan nyerjük el egy nő szívét, ha csak egy darab papír van nálunk… A Baltikumban mindent tudnak, de legalábbis mindenre választ keresnek, amikor minden bizonytalanná és kétségessé válik.

2023. 05. 05. 12:59
null
Fotó: Ilja Smirnov | [email protected] | +3725229311
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tallinni Vaba Lava teátrum a színházi olimpia keretében őszinte és humoros történetet hozott Budaörsre. A Két garázs címen a Latinovits Színházban május 11-én látható darab ismerős lesz a magyar közönségnek, főleg azoknak, akik fiatal emberként élték át a rendszerváltást. A szellemes kerettörténet szerint az élettel kapcsolatos nagy megfejtéseit két észt és két lett férfi posztszovjet garázsukból osztja meg velünk.
 

A férfilét ikonikus terévé avatott garázs – Elmars Senkovs lett rendező felfogásában – menedéket jelentett mind a homo sovieticusnak, mind a demokratikus köztársaság új polgárának, általában a férfiaknak, s mindazoknak, akik most próbálnak átlépni a férfilét kapuján. A Két garázs egyszerre játszódik Észtországban és Lettországban, és olyan fiatal férfiak történetét mutatja be, akik éppen akkor érik el a felnőttkort, amikor országuk elnyeri függetlenségét. 

 

A Szovjetunió széthullása és a kamaszkor véget érte egyszerre taszítja új és idegen világba a szereplőket, ahol egymással is összeegyeztethetetlen társadalmi elvárásoknak kellene megfelelni, nehezen elérhető életcélok felé kellene elindulni, de legalább valami – az összeesküvés-elméleteket meghaladó – világképet kellene kialakítani. 
Úgy tűnik, ebben a bizonytalan közegben az apától örökölt garázs az egyetlen biztonságos menedék. Vagy talán mégsem?

Fotó: Ilja Smirnov

Elmars Senkovs – elismert lett rendező, a Lett Egyetem Pedagógiai és Pszichológiai Karán és a Lett Kulturális Akadémián szerzett diplomát. 2022-ben választották a Lett Nemzeti Színház művészeti vezetőjének. Rendezett előadásokat különböző lett, litván és orosz színházak számára. 2019-től a Lett Kulturális Akadémia rektorhelyettese, ahol rendezőket és színészeket is tanít. Érdekli a klasszikus lett és a világirodalom.

 

Programok, rekordok, riportok a Kultúrnemzet színházi olimpiai gyűjtőoldalán! Kattintson IDE
 

Borítókép: Jelenet az előadásból (Forrás: Színház.org)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.