Klasszikusok egymás közt – Pressburger és Schönberg lép párbeszédbe egymással

Zenei részletek kapcsolódnak irodalmi szövegrészletekhez, naplóbejegyzésekhez, levelekhez a Kertész Imre Intézet és a Fesztivál Akadémia Budapest komolyzenei programsorozatán. A zene nyelvén Kokas Katalin és Kelemen Barnabás, míg az irodalom nyelvén Ugron Zsolna faggatja a meghívott vendégeket május 15-én a Kertész Imre Intézetben.

2023. 05. 14. 13:01
null
Fotó: Pelsoczy Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Kertész Imre Intézet a Nobel-díjas magyar író, valamint Arthur Koestler, Giorgio Pressburger, Petri György, Pilinszky János és Sziveri János hagyatékát, hagyatékrészeit gondozó kultúrtér és korszerű archívum is egyben. A Klasszikusok egymás közt című est a Kertész Imre Intézet és a Fesztivál Akadémia Budapest közös komolyzenei programsorozata, amelyen a zene nyelvén Kokas Katalin Liszt Ferenc-díjas és Kelemen Barnabás Kossuth-díjas hegedűművészek, míg az irodalom nyelvén Ugron Zsolna József Attila-díjas író, a Kertész Imre Intézet művészeti igazgatója faggatja a meghívott vagy megidézett vendéget. 

A május 15-i esten Pressburger és Schönberg is szóba elegyedik egymással Az igazság maga a szépség mottóval: a képzelt párbeszéd résztvevői a Kertész Imre Intézet írói, költői, valamint a számukra kedves, vagy műveikhez kapcsolódó zeneszerzők.

 Kokas Katalin és Kelemen Barnabás hegedűművész házaspár meghívott vendége ezúttal a FAB Ensemble, Kelemen Gáspár hegedűn, Soós Előd brácsán, Fenyő László és Kokas Dóra csellón játszik. Az est háziasszonya Ugron Zsolna.

Klasszikusok egymás közt Fotó: Pelsoczy Csaba

A Kertész Imre Intézet elsőként 2021 szeptemberében indított komolyzenei rendezvénysorozatot Közelről címmel, hogy teret adjon az irodalom, a zene és a képzőművészet találkozásából születő új programoknak és alkotásoknak. Az összművészeti kulturális eseményen elsőként Bogányi Gergely Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész várta az érdeklődőket. A rendezvénysorozat nem csupán zenei élménnyel szolgált: Bogányi Gergely a zene és az irodalom, a filozófia és a kamarazene kapcsolódási pontjait járta körül irodalomtörténész, zenetörténész és filozófus vendégeivel. A beszélgetésekhez kapcsolódva egy új fejlesztésű Bogányi-zongora is megszólalt a Kertész Imre Intézet szalonjában.

Az idén áprilisban induló, Klasszikusok egymás közt című programsorozaton az intézet szerzői – Kertész Imre, Arthur Koestler, Giorgio Pressburger, Petri György, Pilinszky János, Sziveri János – és a műveikhez kapcsolódó zeneszerzők lépnek párbeszédbe egymással, vagyis irodalmi szövegrészletek, naplóbejegyzések, levelek a zenei részletekkel.

Borítókép: Ugron Zsolna, Kelemen Barnabás és Kokas Katalin a Kertész Imre Intézetben (Fotó: Pelsoczy Csaba)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.