Kőkemény politikai dráma a színházban

A 10. színházi olimpia keretében a zágrábi Gavella Színház előadása érkezik a székesfehérvári Vörösmarty Színházba június 8-án. Shakespeare politikai drámájának középpontjában a becsvágy, a hatalomvágy és a trónbitorlás áll.

Héjj Vivien
2023. 05. 26. 14:07
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kiemelkedő társulatok páratlan előadásait élvezhetik a színházkedvelők Székesfehérváron. Elsőként a zágrábi Gavella Színház produkcióját láthatja a közönség, a társulat William Shakespeare III. Richárdját mutatja be a színházi seregszemlén.
A székesfehérvári Vörösmarty Színház igazgatója, Szikora János a zágrábi társulat kapcsán úgy fogalmazott, a Gavella Színház a horvát színházi életben ugyanolyan ikonikus társulat, mint hazánkban a Katona József Színház. A teátrum előadásaiban szerencsésen egyesíti a klasszikus hagyományokat, valamint a kortárs és a progresszív színházi törekvéseket. Mint mondta, a Gavellába színészként bekerülni és rendezőként jelen lenni mindig rangot jelentett. A teátrum igazgatója továbbá hangsúlyozta, a Színházi Olimpia keretében bemutatott III. Richárd tökéletesen illeszkedik a fehérvári színház Shakespeare-ciklusába.
 

A kőkemény politikai dráma középpontjában a becsvágy, a hatalomvágy és a trónbitorlás jelenik meg. Mindezt Andy Jelcic új fordításában mutatják be, az előadást annak rendezője állította először színpadra.


A nagyszabású, szövevényes cselekményszálakkal teli színmű nemcsak a zseniális dramaturgiai fordulatok és a többrétegű viszonyrendszerek miatt a drámairodalom egyik csúcsa, hanem azért is, mert az előadás nézői az angol költő érzelmi csapdájában találhatják magukat.
A történet során egy olyan szereplő – antihős – kalauzol végig az eseményeken, akinek tettei távolról sem számítanak erkölcsösnek, mégis lenyűgöző ravaszság és letaglózó éleslátás jellemzi. Lordok és királynők, hercegek és bérgyilkosok fonják a III. Richárd magával ragadó, lebilincselő cselekményhálóját. Egy olyan világot varázsol a nézők elé a társulat, ahol mindenekelőtt az ember embernek farkasa, s csak azután testvér, fiú, barát, szerető.

 


Az előadás főbb szerepeiben Ozren Grabaric, Andrej Dojkic, Sven Sestak, Martina Cvek és Dijana Vidusin színművészeket láthatja a közönség. A darab rendezője a háromszoros Sterija-díjas, macedón Aleksandr Popovski, aki az elmúlt évtizedekben színre vitt előadásokat többek között Dániában, Szerbiában, Olaszországban, Görögországban és Ausztriában is. Munkásságát számos díjjal és elismeréssel méltatta a szakma. Nevéhez köthető a Gavella Színház történetében legtöbbször díjazott előadás, a Szentivánéji álom rendezése. Popovski a 2018/2019-es évadtól a Maribori Szlovén Nemzeti Színház művészeti vezetője.
A közel két és fél órás előadást két felvonásban, eredeti nyelven, magyar és angol felirattal láthatja a székesfehérvári Vörösmarty Színház közönsége június 8-án 19 órai kezdettel.

Programok, rekordok, riportok a Kultúrnemzet színházi olimpiai gyűjtőoldalán! Kattintson IDE!

Borítókép: Jelenet az előadásból (Forrás: Színház.org)

 

 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.